BODO SMUČIŠČA ZA PRAZNIKE ODPRTA ALI ZAPRTA? Evropska komisija se v odločitev držav ne bo vmešavala

Svet

Nemška kanclerka Angela Merkel bi zaradi pandemije novega koronavirusa zaprla evropska smučarska središča, vendar sama ni ravno optimistična, da bo to uspelo. Medtem pa je tiskovni predstavnik švicarske turistične organizacije Markus Berger že napovedal, da bodo smučišča to zimo pri njih odprta. Zimsko-športna središča bodo med božično-novoletnimi prazniki lahko odprta tudi v Franciji. Odločitev o tem, ali med pandemijo novega koronavirusa dovoliti smučanje, je v nacionalni pristojnosti, so ob številnih vprašanjih ob vse bolj pereči temi poudarili v Evropski komisiji.

Eno glavnih vprašanj zdaj postaja smučanje, saj se sezona z zimo hitro približuje. Italija je že dala pobudo, da bi ostala smučišča zaprta, tej ideji pa je naklonjena tudi nemška vlada. "Poskušali bomo doseči odločitev v Evropi, da bi lahko zaprli vsa smučarska središča. A žal, ko slišimo stališča Avstrije, ne kaže ravno, da bomo zlahka uspeli. A bomo poskusili znova," je dejala kanclerka. 

Sicer bodo v Nemčiji nadaljevali z ukrepi za zajezitev drugega vala širjenja koronavirusa, je poudarila Merklova v bundestagu. Ljudem bodo odsvetovali vsa nenujna potovanja in stike, je pojasnila. "Spričo visoke stopnje širjenja okužb predvidevamo, da bodo omejitve morale ostati v veljavi vse do začetka januarja, vsaj za večino Nemčije," je dejala kanclerka pred poslanci.

Angela Merkel

V Švici in Franciji bodo smučišča odprta

"V Švici so vlada, organi in turistična panoga prepričani, da je švicarska pot trenutno prava in da lahko zimska sezona varno poteka," je povedal Berger. Dodal je, da ta tema ni nova. "Neformalni pogovori med alpskimi državami o usklajenem delovanju oziroma odprtju zimskih središč na evropski ravni so potekali že pozno poleti in se kot neustrezni niso nadaljevali," je povedal tiskovni predstavni švicarskega turizma. "Predvidevamo, da ta pristop tudi zdaj ne bo uspešen," je poudaril.

Zimsko-športna središča bodo med božično-novoletnimi prazniki lahko odprta tudi v Franciji, je danes povedal francoski premier Jean Castex. Vendar pa žičniške naprave ne bodo smele obratovati, je poudaril. "Seveda bo vsakdo lahko potoval v zimsko-športna središča, da bi užival na svežem zraku naših lepih gora in v trgovinah, ki bodo odprte," je povedal Castex po poročanju francoske tiskovne agencije AFP. "Vendar pa bodo vse žičniške naprave in druga skupna infrastruktura zaprte za javnost," je poudaril.

Tako smučanje v Franciji čez praznike praktično ne bo mogoče. Bo pa možno udejstvovanje v drugih zimskih športnih in aktivnostih, kot so tek na smučeh, drsanje in pohodi, saj zanje običajno niso potrebne žičniške naprave, navaja AFP.

Premier je dodal, da se z drugimi članicami EU usklajujejo o datumu odprtja smučarskih središč. Za to, da bi smučišča ostala zaprta se zavzemata Nemčija in Italija, Avstrija pa temu nasprotuje. Francoski predsednik Emmanuel Macron je že v torek dejal, da si težko predstavlja, da bi bila smučišča odprta za praznike. "Bolje bi bilo, če bi razmišljali o odprtju januarja," je dodal.

Evropska komisija odločitev prepušča državam

Odločitev o tem, ali med pandemijo novega koronavirusa dovoliti smučanje, je v nacionalni pristojnosti, so danes poudarili v Evropski komisiji v odzivu na številna vprašanja o tej vse bolj pereči temi. Ob tem so pozvali k usklajevanju in spoštovanju vseh epidemioloških priporočil.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija