BODO OB NEDELJAH LAHKO ZNOVA ODPRTE TUDI TE TRGOVINE? Nepovezani poslanci bi razširili seznam izjem

Slovenija

Nepovezani poslanci želijo razširiti izjeme trgovin, ki bi lahko obratovale ob nedeljah. S predlogom novele zakona o trgovinah bi mednje med drugim dodali prodajalne v hotelih, kampih in turistično informacijskih centrih ter prodajalne ob pokopališčih. Izpostavljajo, da morajo biti posegi države v svobodno gospodarsko pobudo sorazmerni.

Predlog novele zakona o trgovini je poslanska skupina nepovezanih poslancev s prvopodpisanim Branislavom Rajićem že vložila v parlamentarno proceduro. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, so pri pripravi sprememb izhajali iz težav, s katerimi se številni trgovski in turistični ponudniki soočajo zaradi posledic zadnje sprejete novele, ki je prepovedala odprte trgovine ob nedeljah in dela prostih dnevih ter po oceni predlagateljev uvedla preozek nabor izjem.

Po septembra lani sprejeti noveli trgovec obratovalnega časa prodajaln ne sme določiti ob nedeljah in z zakonom določenih dela prostih dnevih. Nepovezani poslanci so ob tem spomnili, da se je več deležnikov zaradi te novelo obrnilo na ustavno sodišče, a je to aprila letos sklenilo, da zakonski akt ni v neskladju z ustavo.

V poslanski skupini nepovezanih poslancev so prepričani, da morajo biti posegi države v svobodno gospodarsko pobudo sorazmerni, skrbno premišljeni in da v vsakem primeru pretirano ne krhajo socialnega dogovora ter ne povzročajo pretiranih negativnih gospodarskih posledic. "Potrebno se je zavedati, da turizma brez trgovine preprosto ni in da je možnost nemotenega obratovanja ob nedeljah in praznikih ključnega pomena za razvoj panoge, ki je bila zaradi epidemije najbolj prizadeta," so izpostavili.

Z novelo, ki so jo v DZ vložili nepovezani poslanci, bi bile trgovine ob nedeljah še naprej zaprte, med izjeme pa bi se na novo uvrstile prodajalne v hotelih, kampih in turistično informacijskih centrih ter prodajalne ob pokopališčih, ki ponujajo artikle, namenjene za urejanje grobov.

Predlog še določa, da se lahko obratovalni čas določi brez omejitev ne samo v prodajalnah, ki sodijo med izjeme in ki imajo površino prodajnega prostora do 200 kvadratnih metrov, temveč tudi v prodajalnah, ki sodijo med izjeme in ki predstavljajo kombinacijo trgovine in drugih namenskih prostorov (kot so gostinski lokali, čakalnice ipd.), in skupaj presegajo omenjeno kvadraturo.

S tem se po oceni nepovezanih poslancev odpravlja težave, ki so se pojavile predvsem na letališčih ter železniških in avtobusnih postajah. Manjšim družinskim prodajalnam predlagana novela omogoča, da lahko delo ob nedeljah in dela prostih praznikih opravljajo tudi družinski člani samostojnega podjetnika posameznika ter družinski člani zakonitega zastopnika pravne osebe, kot jih določa zakon, ki ureja delovna razmerja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  20 .06. 2021 ob  16: 10
naj ob nedeljah dela menza v državnem zboru, kjer poslanci zastonj jejo in pijejo. Rade volje bomo šli vsi na nedeljsko kosilo. Seveda bodo kuhali in nas stregli poslanci sami , ker jim je prosta nedelja brez veze.
Ištrijan |  18 .06. 2021 ob  18: 38
Svinje posranske!! Spet mutijo kako ignorirat voljo naroda na referendumu! Slovenski poslanci = pokvarjene marjonete v sluzbi kapitalisotv!
bubobubo |  18 .06. 2021 ob  16: 28
ti posranci naj gredo kar lepo vsako nedeljo za pult in začnejo prodajati,
vseved |  18 .06. 2021 ob  14: 23
Govna pokvarjena. Trgovine naj kar ostanejo zaprte.