BODO MADŽARI SODELOVALI PRI DRUGEM TIRU? Na seji parlamentarne komisije je 'padlo' kar nekaj pikrih

Koper

Člani komisije za nadzor javnih financ so danes tehtali prednosti in slabosti sodelovanja Madžarske pri drugem tiru med Divačo in Koprom. Predlagatelji seje iz vrst opozicije so pozvali, naj se država ne odreče strateški infrastrukturi, minister Jernej Vrtovec in koalicija pa so izpostavili, da brez zalednih držav ne bo želenega razvoja Luka Koper.

Vlada je pobudo za sklenitev sporazuma med Slovenijo in Madžarsko o sodelovanju pri izgradnji in gospodarjenju z drugim tirom železniške proge Divača-Koper naslovila na odbor DZ za zunanjo politiko, ki bo o tem razpravljal prihodnji teden.

Pobudo za današnjo sejo, ki se je začela s serijo postopkovnih predlogov, pa so dale stranke SAB, LMŠ, SD in Levica, ki vstopu Madžarov močno nasprotujejo. Dušan Verbič (SMC) je uvodoma predlagal, da se sejo prekine, saj komisija za gradivo ni pristojna, s čimer se ni strinjala Maša Kociper (SAB). "Gre za eno milijardo proračunskega denarja. Res ne vem, kje je potem mesto za pogovor o tem," je dejala.

Franc Trček

Verbič je v novem postopkovnem predlogu poudaril, da gre zaenkrat za pobudo za sklenitev sporazuma, ki je še daleč od sklenjene, kar pa je zmotilo poslanca SD Franca Trčka. "Najprej bodo neka izvršena dejstva, vlada se bo sestala v ožjem formatu - to bodo verjetno Janez Janša, fikus, telefon in Twitter, ko bodo dejstva izvršena, pa bomo vsi kokodakali, NSi, DeSUS in SMC pa bodo začudeno gledale, joj saj ne vemo, da smo to na vladi sprejeli," je bil oster.

Verbiča je medtem podprl Zmago Jelinčič Plemeniti (SNS). "Tu pa gre le za pobudo. Mislim, da gre za nagajanje tej vladi," je ocenil in dodal, da na seji ne bo sodeloval. Andreju Rajhu (SAB) pa se je zdelo prav, da komisija poskuša "preprečiti škodljive poskuse ministrstva in vlade".

Zmago Jelinčič Plemeniti

Rajh je v nadaljevanju seje v imenu predlagateljev poudaril, da je bila finančna konstrukcija projekta zaprta. Dejal je, da bo vlada Madžarski za 200 milijonov evrov glavnice posojila plačala 300 milijonov evrov obresti in ji prepustila skoraj polovične upravljavske pravice v podjetju 2TDK. "Nobena suverena država infrastrukture ne podari tujcem," je dejal.

Infrastrukturni minister Jernej Vrtovec je poudaril razsežnosti projekta, ki pa je po njegovem mnenju tudi podlaga za politični obračun. "Sem tisti politik, ki ne bo bil bitke in gradil svoje popularnosti na drugem tiru, ker gre za preveč pomemben projekt," je poudaril.

Jernej Vrtovec

A Vrtovec se ni strinjal z izključitvijo zalednih držav iz projekta. "Smo ujetniki lastne majhnosti," je opozoril in dejal, da je treba imeti v vidu tudi konkurenco. Medtem ko mi govorimo, da smo na Slovenskem mi gospodar, tujci vlagajo v tržaško in reško pristanišče, je izpostavil.

Poudaril je tudi, da brez zalednih držav drugega tira ne potrebujemo. Razvoj Luke Koper je ključnega pomena za slovensko logistiko in drugi tir je ključen za razvoj luke, je pojasnil. Zanimalo ga je tudi, kje je opozicija prebrala kaj o 300-milijonskem posojilu Madžarske. "Kje to piše, to bi rad v nadaljevanju slišal," je dejal.

Alenka Bratušek

Odgovorila mu je njegova predhodnica Alenka Bratušek, ki je sodelovala na današnji seji in je bila med drugim kritična do oznake tajnosti, ki jo nosi pobuda. Najprej je orisala "do zadnjega centa" zaključeno finančno konstrukcijo. "Zakaj je potrebnih 200 milijonov evrov madžarskega denarja, ki ga bomo na koncu vrnili in še dodatno iz naslova dobička plačali Madžarski 300 milijonov evrov. Maksimalno triodstotni donos jim obljubljate. Če piše v časopisu, verjetno lahko tudi jaz rečem," je dejala.

Bratuškova je še omenila, da je imela priložnost sedeti za isto mizo z madžarskim premierjem Viktorjem Orbanom, ki ji je, kot je dejala, svetoval dve stvari - naj v državo nikoli ne spušča trojke, in naj država nikoli ne razprodaja svoje infrastrukture. Vladi je očitala, da zdaj temu istemu gospodu daje 27 kilometrov proge v upravljanje.

V razpravi so bili poslanci koalicije in opozicije na različnih bregovih. "Glede na vse, kar se v naši državi dogaja, imam občutek da se vam je na vladi malce snelo," je dejal Nik Prebil (LMŠ) in med drugim izpostavil vključevanje Madžarske v projekt z že zaprto finančno konstrukcijo. Da so se poslanci o vprašanju Madžarske že pogovarjali skoraj tri leta v prejšnjih mandatih, je povedal Matej T. Vatovec (Levica) in spomnil, da so že prišli do zaključka, da je za Slovenijo ceneje, da sama zagotovi sredstva za 2TDK.

Aleksander Reberšek (NSi) je opozoril, da Slovenija ne sme izključevati zalednih držav. "Res je, na Slovenskem smo mi gospodar, a je treba upoštevati tudi našo himno - ne vrag, le sosed bo mejak," je dejal. Današnjo razpravo je sicer ocenil za populizem in boj Bratuškove za obstanek nad parlamentarnim pragom. "Drugi tir ne more biti samo projekt ene države. Več se sofinancira projekte, kjer jih sodeluje več," je dodal Franc Breznik (SDS).

Komisija je na koncu sprejela štiri sklepe. Vlado je pozvala, naj predlog umakne iz postopka, DZ pa predlagala, naj gradivo zavrne. Nadalje je ugotovila, da je finančna konstrukcija zaprta in so sredstva za projekt zagotovljena tudi brez Madžarske. Z zadnjim sklepom pa je od vlade zahtevala, naj deluje v interesu lastne države in ne v interesu Madžarske.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  05 .12. 2020 ob  14: 26
državljan K se ne oglaša, ker so ga zamrznili pred državnim zborom. jaz pa komaj madžare, da bomo imeli orgije
Istriano |  04 .12. 2020 ob  07: 58
Pri železnicah in Luki ne potrebujemo ne Madžarov in ne Čehov.
Martin Kacur |  03 .12. 2020 ob  19: 54
Ce manjka denar za drugi tir ali za luko ne rabimo Madzarov. Naj izdajo nove delnice (ob kompetentni uprav) ali obveznice s 3% donosom. Slovenci imjo kar nekaj miliatd na bankah, br eez obresti.
Ako pa moslijo da bodo Madzari, Cehi, Poljaki in drugi levaki zaradi "ugodnosti" ki jim jo ponujajo, vozili v Koper, pa nimjo pojma.
Verjetno gre pa za kaj tretjega.