BODO BONE PODALJŠALI? Takšen je odgovor ministrstva

Slovenija

Na ministrstvu za gospodarstvo ne razmišljajo o morebitnem vnovičnem podaljšanju veljavnosti lanskoletnih turističnih bonov ali o podaljšanju veljavnosti letošnjih t. i. bonov 21, je na novinarski konferenci v Ljubljani danes dejal minister Zdravko Počivalšek. Prepričan je, da bo večina Slovencev bone do konca leta izkoristila.

Zdravko Počivalšek

Do ponedeljka so upravičenci unovčili 1,53 milijona lanskih turističnih bonov v vrednosti 215,86 milijonov evrov. Izkoriščenih je torej okoli 75 odstotkov bonov, je na novinarski konferenci ob prestavitvi Dnevov slovenskega turizma v Ljubljani danes povedal Počivalšek. Gre za bone, ki jih je bilo mogoče unovčiti v turističnih namestitvenih obratih za nočitev ali nočitev z zajtrkom.

Te bone je vsem prebivalcem Slovenije lani prinesel tretji protikoronski zakon, in sicer za polnoletne v vrednosti 200 evrov, za mladoletne pa v vrednosti 50 evrov. Skupna vrednost teh bonov znaša 356,86 milijona evrov.

Od letos izdanih bonov, ki jih je mogoče koristiti širše na področju turizma, gostinstva, kulture in športa - t. i. bonov 21 - pa jih je bilo unovčenih 972.000 v vrednosti 68,31 milijonov, navaja Počivalšek. Spomnil je, da to predstavlja okoli 48 odstotkov vseh bonov.

Boni 21 so prebivalcem Slovenije na voljo od 16. julija. Polnoletnim pripada bon v vrednosti 100 evrov in mladoletnim v vednosti 50 evrov. Skupna vrednost vseh bonov 21 je okoli 187 milijonov evrov.

Turistični boni so se po besedah gospodarskega ministra "pokazali za odličen ukrep, ki je rešil številna podjetja". "Odločali smo se med dvema možnostma: dati turističnemu gospodarstvu denar za to, da ne dela, ali dati denar vsem prebivalcem in se mora turistično gospodarstvo potruditi, da pride do teh sredstev. Mislim, da smo se pravilno odločili in da bo večina Slovencev bone do konca leta izkoristila," je dejal Počivalšek.

"Jasno pa moram povedati, da ne razmišljamo o tem, da bi te bone podaljšali za naprej. Šlo je za pomoč turističnemu gospodarstvu za lansko in letošnje leto," je še dodal minister.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ZigaZois |  13 .10. 2021 ob  08: 55
Dajte narodu kruha in iger. No ja; kruha za nekatere - igre za vse, ki si jih lahko privoščijo.
Kdo bo to plačal? To sploh ni važno saj bo o vračilu dolgov razmišljala naslednja vlada ali pa bo sedanja vzela še tisto malo, kar je ostalo v pokojninski blagajni.
Saj JJ to pozna, ker je že enkrat tako jemal iz te vreče in potem razlaga kako bo potrebno pokojnine še dodatno zmanjšat.
alfa |  12 .10. 2021 ob  17: 16
ma ne daj,prosim vas ne podaljšat...teh "bonistov" smo že siti
joe jaxson |  12 .10. 2021 ob  14: 54
če bo slovenski pacient ocenil, da je to dobro za bodoče volitve/glasove, jih boš podaljšal burattino !