BO ZORČIČ ODSTOPIL? Koalicija mu je pod nos prinesla 47 poslanskih podpisov

Slovenija

Vodje poslanskih skupin koalicije so predsedniku DZ Igorju Zorčiču danes prinesli 47 poslanskih podpisov s pozivom k odstopu. Odločitev pričakujejo do začetka prihodnjega tedna, sicer bodo ponovno vložili predlog za njegovo razrešitev, je povedal vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Zorčič se bo o odstopu odločil po pogovorih z določenimi poslanci.

"Odločitev o tem, ali bo Zorčič odstopil, kot je bila običajna praksa, je v njegovi domeni," je v izjavi novinarjem po srečanju z Zorčičem povedal Krivec. Predsedniku DZ tudi prepuščajo, v kakšnem časovnem roku bo sprejel odločitev oz. kdaj bo sklical izredno sejo, na kateri bodo odločali o tem. Po mnenju Krivca pa se zadeva že tako dolgo vleče, da tudi Zorčiču ni v interesu, da bi se še zavlačevalo. V koaliciji tako odločitev pričakujejo do začetka prihodnjega tedna.

Na vprašanje, ali 47 podpisov velja tudi za kandidaturo za novega predsednika DZ, je Krivec odgovoril: "Najmanj to, da velja. Naslednji korak je po prvem koraku. Do takrat bo lahko celo več podpisov." Na vprašanje, ali bi nov predsednik DZ lahko postal vodja poslancev NSi Jožef Horvat, kar se je omenjalo že v preteklosti, pa je Krivec odvrnil, da je to odvisno od volje poslancev.

Zorčič je v izjavi novinarjem pojasnil, da so mu vodje poslanskih skupin koalicijskih SDS, NSi in SMC na vpogled prinesli liste s podpisi poslancev, kjer pa ni bilo posebne izjave, čemu so podpisi namenjeni. Kot so pojasnili, naj bi podpisi dokazovali, da imajo podporo za razrešitev predsednika DZ, je dodal. Po njegovih besedah so bili podpisi neoštevilčeni in tudi niso bili razporejeni po poslanskih skupinah. "Ne vem niti, kdo vse je podpisan in kdo ne," je povedal Zorčič. Napovedal je, da bo opravil pogovore z določenimi poslanci in se odločil, kako naprej, torej ali bo odstopil ali odločitev o funkciji prepustil poslancem na tajnem glasovanju.

Poleg koalicijskih poslancev so podpisani še poslanci SNS, DeSUS in poslanca narodnih manjšin.

Zorčič je namreč tudi po izstopu iz SMC in vstopu v poslansko skupino nepovezanih poslancev ostal na funkciji predsednika DZ. Koalicija je konec marca predlagala njegovo razrešitev, a je na tajnem glasovanju v DZ za to glasovalo 45 poslancev, eden premalo. V koaliciji so že tedaj napovedali nov poskus.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  05 .05. 2021 ob  19: 36
če odstopi je naivko. uni itak glumijo in lažejo - to jesamo finta
magik |  05 .05. 2021 ob  18: 40
Vodje poslanskih skupin koalicije so predsedniku DZ Igorju Zorčiču danes prinesli 47 poslanskih podpisov s pozivom k odstopu.

Po znani zgodbi z "nepreklicnim odstopom" vladnega Cefizlja Hojsa je SDS-ovo izsiljevanje milo rečeno nezaslišano.
Mogoče niti ne bi bilo napačno, če bi gospod Zorčič svoj odstop pogojeval z odstopom Hojscefizlja.
Fritla |  05 .05. 2021 ob  18: 11
Partijski manever, ki ne pomeni nič.
Naj grejo na tajno glasovanje v parlament, pa da vidimo koliko glasov imajo.
Očitno se pri SDS-u nekaj lomi.
td |  05 .05. 2021 ob  17: 31
Mislim, da bi morali dat brco v rit predvsem plačancem iz manjšin, glasujejo izgleda odvisno od ponudbe.