BO V ŠVICI Z USTAVO PREPOVEDANO NOŠENJE BURKE? Tako so odločili volivci na referendumu

Svet

Švicarji so danes na referendumu s tesno večino podprli uvedbo prepovedi uporabe pokrival, ki zakrivajo obraz, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Prepoved, ki je uperjena predvsem v prepoved nošnje muslimanskih burk in nikabov, je podprlo 51,21 odstotka udeležencev referenduma, so pokazali končni rezultati.

Prepoved nošenja pokrival, ki zakrivajo obraz, so potrdili tudi v večini od skupno 26 švicarskih kantonov. Udeležba je bila 50,8-odstotna.

Švica bo tako po novem imela v svoji ustavi člen, ki bo prepovedoval nošnjo pokrival, ki zakrivajo celoten obraz, v javnosti - tako npr. v trgovinah kot na sprehodu v naravi. Obstajalo bo sicer nekaj izjem, na primer za prostore, kjer poteka bogoslužje.

Čeprav burke in nikabi niso posebej omenjeni v predlogu, pa je šlo v predreferendumski kampanji predvsem za to. Pa čeprav je v Švici le malo žensk, ki bi nosile tovrstno muslimansko pokrivalo. Prej gre za turistke iz katere od zalivskih držav. Nasprotniki te uvedbe so zato pobudnikom očitali predvsem motive, uperjene proti islamu. Predlogu je nasprotovala tudi vlada.

Tovrstna prepoved je sicer doslej že veljala v kantonih St. Gallen in Ticino, po novem pa bo veljala za vso državo.

Švicarski volivci so danes odločali o še dveh zadevah: uvedbi prostovoljne elektronske identifikacije E-ID za preverjanje identitete na internetu ter gospodarskem sporazumu z Indonezijo. Slednjega so volivci potrdili z 51,7 odstotka glasov. Predlog vlade o uvedbi elektronske identitete na zvezni ravni pa so volivci zavrnili s 64,36 odstotka glasov, še poroča dpa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Cazzimperio  |  07 .03. 2021 ob  22: 02
Sloveniji je potrebno določiti en dan v letu, ker bi se lahko odločalo na referendumu o več vprašanjih naenkrat.

Tako bi bili stroški manjši.
Državljani bi s tem bolj sodelovali pri pomembnih odlocitvah.

Volilci pa morajo biti samo državljani Slovenije tudi pri volitvah v občinah.
V nasprotnem primeru odločajo tujci namesto nas.

Referendum Day in redne volitve to potrebujemo volilci.
Ne pa neke tehnične vlade, poslance brez volililcev......
Odločati moramo samo mi državljani gre se za našo državo. Edino.
Najprej slovenke in slovenci......
Puter in marmelada |  07 .03. 2021 ob  16: 51
Vera je vera,jst imam tudi svojo teorijo ampak krscanska ideologija je trdno zakopana v evropi tudi ce k masi hodi samo par ljudi.Najsibodo prazniki,recimo poroka in to da z enim clovekom prezivis zivljenje,obicaji,navade itd.
Nic bolj ne more ogrozit celotnega druzbenega sistema kot druga vera in to bi bilo potrebno upostevat.
Ce v knjiznici ljudje v tisini berejo knjige,sedijo, se ucijo na racunalniku,listajo revije....potem pa pride nekdo cez vrata z ribisko palco,skornji in z vso opremo za na morje.
Lahko bi se spostovalo okolje in navade z katerimi zivimo,doma pa lahko verjames v karkoli.
kokodek |  07 .03. 2021 ob  12: 49
-7
malo zaostali pobudniki, saj moramo masko nositi vsi