BO V BLIŽNJI PRIHODNOSTI POUK V ŠOLAH ALI NA DALJAVO? Vlada bo o tem odločala v četrtek (VIDEO)

Slovenija

Na tokratni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni covid-19 v Sloveniji so danes sodelovali v. d. direktorja SB Celje Dragan Kovačić, državni sekretar na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve in enake možnosti Cveto Uršič in uradni vladni govorec Jelko Kacin.

V Sloveniji so v ponedeljek ob 4587 testih potrdili 1176 okužb z novim koronavirusom, kažejo vladni podatki. V bolnišnicah je bilo 925 bolnikov s covidom-19, 146 jih je potrebovalo intenzivno zdravljenje. V domačo oskrbo so odpustili 57 oseb. Včeraj je umrlo 24 bolnikov s covidom-19.

Razmere so se v zadnjem tednu oktobra nekoliko popravile, saj je okužb manj v absolutnem številu, opazno je padel tudi delež okuženih med vsemi testiranimi, je na novinarski konferenci izpostavil vladnih govorec za covid-19 Jelko Kacin.

"Vzpodbudni podatki naj nas opogumljajo v našem vztrajanju pri spoštovanju in izvajanju ukrepov. A število obolelih, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, se še vedno povečuje," je opozoril. Med drugim intenzivno nego potrebuje 11 bolnikov s covidom-19 več kot dan prej.

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Bojana Beović je v oddaji Dobro jutro na TV Slovenija opomnila, da ob spremenjenem načinu testiranja potek epidemije bolj natančno opazujemo skozi število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje. "Bolnikov je izjemno veliko, to je nepredstavljivo v primerjavi s tistim, kar smo doslej videli. Delo je zelo težko, a gre za ekipe, ki so fantastične. Kaosa, kot je bil v Italiji in kot je zdaj v Belgiji, pri nas ne glede na to, da imamo bolj šibek zdravstveni sistem, ni. To je zasluga tistih, ki delajo z bolniki," je še ocenila.

Po besedah Kacina do sedaj vlada od strokovne svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje še ni prejela nobenih predlogov za rahljanje ukrepov. Ob tem je spomnil na nedavne medijske nastope članov skupine, v katerih so ti poudarili, da je z ukrepi treba nadaljevati. Pri tem so pomemben indikator tudi zasedene postelje v bolnišnicah.

V četrtek vlado sicer čaka odločitev, kako bo v nadaljevanju potekalo izobraževanje. Zaradi epidemioloških razmer so osnovnošolcem namreč za en teden podaljšali jesenske počitnice.

Beovićeva je za TV Slovenija na vprašanje, kakšna je možnost, da bo pouk v naslednjem tednu potekal v šoli, odgovorila, da je to odvisno od tega, kako se bo obračala epidemija. "Počakati moramo nekaj dni, da dobimo jasno sliko, ali se epidemija umirja," je dejala. Meni sicer, da bo odpiranje šol eden od prvih ukrepov, ki jih bodo sprostili, a bo ob treba delo organizirati malo drugače. Ob tem je izpostavila "nesorazmerno veliko število okužb pri zaposlenih v šolah".

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je od začetka septembra v vrtcih zbolelo 524 oz. 3,74 odstotka vseh zaposlenih. V karanteni jih je bilo še dodatnih 637 oziroma 4,55 odstotka, so sporočili.

V osnovnih šolah število okuženih z novim koronavirusom znaša 1207 oz. 4,84 odstotka vseh zaposlenih, v karanteni pa jih je bilo še dodatnih 1261 zaposlenih, kar pomeni nekaj več kot pet odstotkov.

V srednjih šolah je zbolelo 110 oz. 1,18 odstotka vseh zaposlenih. V karanteni je bilo še dodatnih 171 zaposlenih, kar pomeni 1,84 odstotka, so še navedli.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
en iz raje |  03 .11. 2020 ob  12: 57

PODATKI ZA PONEDELJEK : V sredo je umrlo 24 bolnikov .....

Zapisovalec ali prepisovalec članka je zelo površen in nezainteresiran za svoje delo !

Ali ne bi bilo boljše, da ponudite delo resni in zainteresirani osebi ?