BO "TREBA SPREJEMATI RIGOROZNE UKREPE"? Odločitve o popolnem zaprtju države za zdaj sicer še niso sprejeli (VIDEO)

Slovenija

Ob povečanem številu dnevnih koronavirusnih okužb se povečuje obremenjenost bolnišnic in zdravstvenega osebja, je opozoril državni sekretar na zdravstvenem ministrstvu Franc Vindišar. Enega covidnega bolnika na intenzivni negi namreč zdravijo en zdravnik in dve medicinski sestri. Odločitve o popolnem zaprtju države pa za zdaj še niso sprejeli.

Pred epidemijo je bilo v 15 bolnišnicah po Sloveniji na voljo 6079 standardnih bolniških postelj in 233 intenzivnih postelj. V času epidemije pa je bilo za covidne bolnike namenjenih največ 1198 postelj in 220 intenzivnih postelj, je na današnji novinarski konferenci pojasnil Vindišar. S povečevanjem števila okuženih se povečuje število hospitalizacij, s tem pa tudi število covidnih bolnikov na intenzivni negi, je opozoril. V predzadnjem tednu je bilo v bolnišnice sprejetih 288 bolnikov, v zadnjem tednu pa 474. Število se je tako povišalo za 64 odstotkov. Na intenzivno nego so v zadnjem tednu sprejeli 80 covidnih bolnikov.

Danes se v bolnišnicah zdravi 558 covidnih bolnikov, 424 jih je na navadnih oddelkih in 134 na intenzivnih oddelkih. Postelje za covidne bolnike so razporejene po celotni Sloveniji. Trenutno je na voljo 479 standardnih postelj in 150 covidnih postelj. S prihodnjim tednom pa bodo kapaciteto postelj povečali na 590 standardnih postelj in 159 intenzivnih postelj.

Enega covidnega bolnika na intenzivni negi zdravijo en zdravnik in dve sestri, kar pomeni, da trenutno potrebujejo več kot 100 zdravnikov in več kot 250 medicinskih sester samo za obravnavo covidnih bolnikov na intenzivni negi, je poudaril Vindišar. Zato bodo danes sprejeli odredbo o začasnih ukrepih na področju organizacije in opravljanja zdravstvene dejavnosti zaradi obvladovanja epidemije. Izvajalci na vseh nivojih bodo tako zagotavljali izvajanje vseh zdravstvenih storitev šele po tem, ko bodo zagotovili dogovorjene kapacitete za covidne bolnike.

Odredba pa ob tem še določa, da bo kljub temu treba zagotavljati zdravstvene storitve pod stopnjo nujno in zelo hitro, onkološke storitve in zdravstvene storitve za nosečnice, porodnice, novorojenčke ter otroke.

Ob prihajajočih praznikih je Vindišar še pozval k odgovornemu ravnanju, med drugim je tako pozval k izogibanju množičnih druženj, nošnji mask v zaprtih prostorih. V kolikor je možno, naj prebivalci ostanejo doma, ob prvih znakih bolezni pa se naj izolirajo in samotestirajo, je poudaril.

Po besedah Vindišarja sicer za zdaj še niso sprejeli odločitve o popolnem zapiranju države, prav tako se niso pogovarjali o podaljšanju jesenskih počitnic. Pouk bo tako tudi po počitnicah ob upoštevanju pogoja PCT potekal po modelu B. A kot je opozoril Vindišar, kapacitete slovenskega zdravstva niso neomejene, zato bo, v kolikor bo zasedenih med 160 in 180 postelj na intenzivni negi, "treba sprejemati rigorozne ukrepe".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija