BO SLOVENSKA ISTRA DOBILA PRVO GLEDALIŠČE ZA OTROKE? Pobuda je podpisana, zdaj čakajo na finančna sredstva

Koper

Člani strateške skupine so v Gledališču Koper sinoči podpisali pobudo za ustanovitev gledališča za otroke, prvega profesionalnega gledališča za najmlajše v Slovenski Istri. Pobuda, naslovljena na župane štirih obalnih občin, na ministrstvo za kulturo, ministrstvo za zdravje ter na ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, naj bi zagotovila ustrezna finančna sredstva, ki bi 21.000 osnovnošolskim otrokom omogočila dostop do kakovostnih gledaliških vsebin in dejavnosti, so zapisali v koprskem gledališču.

Novo gledališče za otroke bi bilo del Gledališča Koper, ki že od svojega nastanka leta 2000 sistematično skrbi za gledališki pedagoški program, z novimi programi in zaposlenimi pa bi lahko rešilo velike in dolgoletne potrebe po tej dejavnosti. Da je med otroki veliko zanimanja za gledališče, pričajo podatki, da je za jesenski festival Pri svetilniku trenutno prijavljenih že 6800 otrok, da v Gledališče Koper redno prihajajo učenci iz 11 občin, da so v prvih petih mesecih tega leta za otroke odigrali 95 predstav in da je Gledališče Koper dejansko regijsko gledališče, saj je matično gledališče 21.000 otrokom, je izpostavila njegova direktorica Katja Pegan.

Prvopodpisani član strateške skupine Anton Baloh, ravnatelj Osnovne šole Vojke Šmuc Izola, je poudaril, da so s podpisom omenjeni pobudi želeli dati "nov zagon, novo obliko in status, ki ga v tem trenutku sicer živi, vendar ji ni priznan". Izpostavil je še, da pobudo podpirajo prav vsi ravnatelji osnovnih šol Slovenske Istre, pa tudi Notranjske in Krasa, zato je bila pobuda s strani strateške skupine prejeta kot "nekaj samoumevnega, času ustreznega, primernega in končnega".

Gledališče za otroke naj bi poleg otroških in mladinskih predstav omogočalo tudi strokovno izvajanje različnih programov, ki lahko obogatijo šolski kurikulum na eni strani ter razvijajo sodobne in inovativne pedagoške pristope za poučevanje različnih starostnih skupin otrok in mladih na drugi. Dosedanje izkušnje Gledališča Koper z vrtci in osnovnimi šolami v Slovenski Istri in primorskih občinah ter s Pedagoško fakulteto Univerze na Primorskem namreč dokazujejo, kako uspešno in učinkovito je lahko tovrstno sodelovanje.

Prof. dr. Lucija Čok je izpostavila vlogo gledališča predvsem pri razvoju jezikovnih zmožnosti otrok: "Mladi se danes slabo izražajo, tudi pišejo slabo, saj nimajo pravih možnosti za polno usposabljanje za jezikovno sporočanje. Prav z gledališčem, naj bodo v njem le gledalci ali pa celo ustvarjalci, pa jim damo novo dimenzijo, možnost, da ustvarijo svoj lastni jaz, da v tem prostoru najdejo svoj obstojni prostor. Gledališče lahko veliko pripomore k temu, da ustvarjamo novega kulturnega gledalca, novega kulturnega ustvarjalca in predvsem polnega človeka".

Prim. mag. Dorijan Marušič je izpostavil, da je gledališče za otroke tudi eno od sredstev za blažitev posledic epidemije pri najmlajših, klinični psiholog in predavatelj dr. Aleksander Zadel pa je dodal, da ima gledališče moč spregovoriti o vsebinah, temah, ki so v naših družinah pogosto tabuizirane.

Podpisniki namere o ustanovitvi gledališča za otroke, ki naj bi se predstavljalo pod imenom Gledališče za otroke pri Svetilniku, tako , da bodo nameri še pravočasno prisluhnili predstavniki občin in ministrstev in s sredstvi podprli delovanje gledališča. Kot je finančni razrez ilustrativno predstavil Marušič, gledališče za delovanje potrebuje le vsoto, ki je primerljiva z vrednostjo ene kave na otroka mesečno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija