BO SLOVENIJA VSTOPILA V VARNOSTNI SVET? Tekmujemo z Belorusijo, ki od leta 2007 kot kandidatka ni imela nasprotnika

Slovenija

Zunanja ministrica Tanja Fajon je v ponedeljek na sedežu ZN v New Yorku opravila več srečanj, povezanih s slovensko kandidaturo za Varnostni svet v obdobju 2024-2025, nadaljevala pa jih bo tudi danes in v sredo, ko bo odpotovala še v Gvatemalo na zasedanje Združenja karibskih držav (ACS).

Fajonova se je v ponedeljek srečala z veleposlaniki držav članic Združenja držav jugovzhodne Azije (ASEAN), veleposlaniki držav članic Gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav (ECOWAS), veleposlaniki držav članic Karibske skupnosti (CARICOM) in azijsko-pacifiške skupine.

Danes je predvideno srečanje s stalnimi predstavniki manjših pacifiških otoških držav v razvoju (PSIDS) in držav Južnoafriške razvojne skupnosti (SADC). Na sedežu ZN se bo ministrica srečala tudi z generalno podsekretarko ZN za politične zadeve Rosemary DiCarlo.

V sredo bo ministrica obisk sklenila s srečanjem s stalnimi predstavniki držav Medvladne organizacije za razvoj (IGAD) ter z generalnim podsekretarjem ZN za politike Guyom Ryderjem.

"Srečanja predstavljajo lepo priložnost, da pred glasovanjem o slovenski kandidaturi za Varnostni svet, ki bo 6. junija, še enkrat predstavim Slovenijo kot državo, pripravljeno poslušati in slišati ostale, graditi zaupanje in krepiti solidarnost," je dejala in kot cilj vsega navedla "čim bolje delati za svetovni mir in varnost, boj proti podnebnim spremembam, lakoti, revščini in neenakostim".

"Z izzivi, s katerimi se sooča ves svet, se moramo spopadati skupaj. Ne gre le za prestižno glasovanje, gre za krepitev vloge in podobe Slovenije v svetu kot odgovorne, verodostojne, zanesljive partnerice. Če 6. junija uspemo, bo to izjemno priznanje naši državi. Tudi zato je to projekt, ki ne sme deliti, mora nas povezati do cilja," je ob robu številnih srečanj v New Yorku povedala ministrica Fajon.

Sedež ZN je letos obiskala že dvakrat. Februarja se je udeležila zasedanja Generalne skupščine ZN o Ukrajini, marca pa Konference ZN o vodi. Oba obiska je izkoristila za predstavljanje slovenske kandidature za Varnostni svet.

Fajonova ima v New Yorku danes predvideno srečanje s slovenskimi dopisniki in pogovore z drugimi mediji, med njimi Al Jazeero.

Slovenija za nestalni sedež v Varnostnem svetu v okviru vzhodnoevropske skupine sistema ZN tekmuje z Belorusijo, ki je svojo kandidaturo naznanila že leta 2007 in do najave slovenske kandidature decembra 2021 ni imela protikandidata. Za izvolitev bo potrebnih 129 glasov v Generalni skupščini, ki šteje 193 članic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  09 .05. 2023 ob  09: 01
Jedrna Evropa in trideset dni do specialista ups do telefonista bwahahahahaha