BO SIMONOVIČ POZVAN K ODSTOPU? "Gre za dezinformacijo"

Slovenija

Klavzura DeSUS je po petkovi razpravi svetu stranke predlagala, da poslance DeSUS pozove k odstopu. Nadomestili bi jih nadomestni poslanci, je v izjavi povedal predsednik DeSUS Ljubo Jasnič. Svet stranke bo o tem odločal predvidoma prihodnji četrtek. Če bo sklep podprl, poslanci pa pozivu ne bodo sledili, Jasnič ne izključuje svojega odstopa.

Odnosi in sodelovanje s poslansko skupino, ki z novim vodstvom stranke - to se je v zadnjem letu in pol že trikrat zamenjalo - še ni uspela najti skupnega jezika, je bila ena od osrednjih tem včerajšnje klavzure. Poslanca Ivan Hršak in Branko Simonovič se po koncu klavzure nista ustavila pred mediji, vodja poslanske skupine Franc Jurša pa je svojo udeležbo včeraj opravičil zaradi osebnih razlogov.

Svoje osebno stališče do predloga sklepa bo Jasnič predstavil na seji sveta stranke, ta bo predvidoma konec tedna, še pred tem pa se bo sestalo vodstvo stranke, ki bo na podlagi izhodišč klavzure oblikovalo končno besedilo predlogov sklepov.

Če poslanci ne bodo odstopili, bo Jasnič "potegnil zaključek, da je stališče stranke na strani poslancev in se bom moral sam s sabo dogovoriti, kaj bo". Na vprašanje, ali bo, če svet stranke ne bo podprl sklepa, to razumel kot zaupnico poslancem in bo razmislil o svoji usodi, je odvrnil: "Drugega ne bo preostalo."

Poziv sveta stranke poslancev ne obvezuje k odstopu, se bo pa DeSUS, če ne bodo sledili sklepom organov stranke, odpovedala kakršni koli razpravi oziroma kontaktu s poslanci, je napovedal Jasnič. "Stranka se odpoveduje njihovim uslugam, oni pa delujejo naprej," je dodal.

Glede morebitne izključitve poslancev je Jasnič dejal, da jih lahko izključijo občinske organizacije. Jasnič priznava, da stranki ne bo lahko, če se poti s poslanci razidejo, saj bo v prvi vrsti izgubila ljudi, ki v DZ predstavljajo stališča stranke.

Eno od stališč klavzure je bilo tudi, da nihče, ki je stranki delal škodo, ne more biti več evidentiran ali kandidirati na listah DeSUS. Če so to tudi poslanci DeSUS, Jasnič ni želel komentirati.

Na vprašanje, ali je DeSUS opozicijska stranka, je Jasnič dejal, da naj bi bili konstruktivna opozicija. Ko si konstruktivna opozicija, ti opozicija krade kadre, koalicija pa te ne pokliče, je orisal. Po njegovem imajo v DeSUS skoraj več kontaktov s koalicijo kot opozicijo.

Celotna razprava je bila po oceni Jasniča sicer zelo umirjena, konstruktivna, vsebinska, podani so bili dobri predlogi, pa tudi nekaj kritik na delo vodstva. "V uvodni besedi sem povedal, da želim odkrito razpravo, brez fige v žepu, da se oceni moje delo v teh dveh mesecih in pol, pa tudi delo vseh prejšnjih vodstev stranke," je dejal.

Med ključnimi kritikami so po njegovih besedah bile premajhna prisotnost na terenu in premalo kontakta s članstvom, premalo novinarskih konferenc, na katerih bi predstavili delo in stališča stranke, ter neodzivnost na aktualna dogajanja v DZ in vladi. "Mislim, da bomo morali te stvari v prihodnje temeljito popraviti," je poudaril.

"Bil je zadnji čas, da smo sklicali klavzuro. Mislim, da je treba to ponoviti vsako leto, počistiti stranko, da gre lahko lažje naprej. Predolgo je trajalo, da je prišlo do takih razprav," je ocenil.

V okoli šesturni razpravi so obravnavali tudi aktualne zakonodajne predloge. Po besedah Jasniča je enotna odločitev, da zakonov o demografskem skladu, zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju in o dolgotrajni oskrbi v DeSUS v taki obliki ne podpirajo, saj da upokojenci od njega ne bi imeli nič. "Za tak drobiž si DeSUS ni treba mazati obraza. Glavne stvari smo razprodali, denarja ni," je dodal. Poslanci DeSUS so sicer, kot je spomnil Jasnič, v DZ že dvakrat podprli predlog zakona o demografskem skladu.

Jasnič se je tudi javno opravičil za četrtkove besede ob odhodu več članov DeSUS k SAB. V SAB so novico o novih članih sporočili na novinarski konferenci v gostišču, kjer se je sicer redno sestajala stranka DeSUS, Jasnič pa je dogajanje pospremil z ocenami, da gre za klovne in cirkus.

"Očitno sem bil narobe razumljen. Ljudje namreč mislijo, da sem vse imenoval za klovne. Nisem in opravičujem se vsem tistim, ki mislijo, da je opazka letela na njih. Zame so člani stranke, bivši in sedanji, tako kot vsi člani drugih strank, predvsem ljudje z dobrimi in slabimi stvarmi," je dejal. Ravnanje predvsem vodstva SAB pa je sicer označil za neodkrito in nepošteno.

Urh: "Gre za dezinformacijo"

Predsednik sveta DeSUS Anton Urh je danes zanikal, da bi tri poslance upokojenske stranke pozvali k odstopu. Ob robu praznovanja 30-letnice stranke v Volčjem Potoku je za Radio Slovenija dejal, da klavzura v petek takega sklepa ni sprejela, ter da svet stranke ne bo odločal o pozivu poslancem k odstopu. 

"Stranka DeSUS ne bo ostala brez poslancev, to je dezinformacija. Poslanci bodo ostali in tudi stranka DeSUS bo sodelovala s poslanci in parlamentom, tako da bo naprej ostala parlamentarna stranka," je povedal za radio. Na današnjem praznovanju v Volčjem Potoku nobenega od poslancev ni bilo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ben |  11 .09. 2021 ob  16: 41
A sploh še kdo verjame tem euroborcem?
Imperio  |  11 .09. 2021 ob  14: 05
Partijski komandant Jasnič (60let) tvoji peones te nočejo več ubogati.
Danes ima DESUS samo še tri neposlušne demokrate.
Stečaj DESUS -a je neizogiben. Trobenta bo zaigrala IL SILENZIO

Martin Kacur |  11 .09. 2021 ob  12: 56
12
Ni sans Simonovic nikoli. On vztraja do zadnjega eura. Ne tistega iz svojega žepa ampak v njegov zep. Nacelen do konca.
Stiv Rivs |  11 .09. 2021 ob  12: 05
DESUS je po naslednjih volitvah samo še ena izvenparlamentarna stranka, kakor tudi SMC.
Takih pa smo v zadnjih 30.tih letih imeli vč kot 100.
vseved |  11 .09. 2021 ob  10: 16
Mislim, da bo edini ki bo odstopil Jasnič.