BO POLOŽNICA RTV-JA KMALU VIŠJA? Programski svet danes znova o dvigu prispevka

Slovenija

Programski svet RTV Slovenija bo na današnji seji razpravljal o možnosti za zvišanje rtv-prispevka. Javni zavod bi rad izboljšal in stabiliziral svoj finančni položaj, saj bo do sredine prihodnjega leta zmanjkalo finančnih rezerv in sredstev za ohranitev zavoda v zdajšnji obliki. Lani so ustvarili za okoli 1,8 milijona evrov primanjkljaja. Na seji bodo razpravljali tudi o izvajanju stavkovnega sporazuma iz leta 2018.

Po finančnem načrtu zavoda za letos, ki ga je nadzorni svet javnega zavoda potrdil konec marca, bodo skupni prihodki znašali okrog 131 milijonov evrov, skupni odhodki pa okrog 136 milijonov evrov. Razliko naj bi pokrili iz presežkov preteklih let.

Vodstvo javnega zavoda je v času prejšnjega generalnega direktorja RTV Slovenija Igorja Kadunca ministrstvu za kulturo pred dvema letoma predlagalo dvig rtv-prispevka za 7,84 odstotka oziroma za en evro na znesek 13,75 evra. Kot argumente so navedli inflacijo in dvig plač zaposlenih v javnem sektorju.

A na ministrstvu so takrat dejali, da se prispevek že vrsto let ni usklajeval zaradi pomanjkljivosti zakona, ki ne predvideva tega avtomatizma. Toda treba je imeti dolgoročnejšo perspektivo, saj ad hoc rešitve kot denimo dvig prispevka ne bodo celostno rešile problema glede dolgoročne vzdržnosti zavodovega poslovanja. Prispevek tako še vedno znaša 12,75 evra na mesec.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija