BO ODLOČITEV O ŽUPANU PREPUŠČENA ŽREBU? Možnosti so majhne, a lahko se zgodi

Slovenija

V nedeljskem drugem krogu županskih volitev se bosta v vsaki od 56 občin, kjer v prvem krogu niso izvolili župana, pomerila najuspešnejša kandidata iz prvega kroga. Če bi se volivci razdelili natanko na polovico in vsakemu namenili enako število glasov, bo o novem županu odločil žreb. Na dosedanjih volitvah se to še ni zgodilo. A spomnimo, nizka volilna udeležba lahko pomeni tesen izid, kot se je to zgodilo tudi v prvem krogu v Izoli. Povsem možno je, da v takem primeru pride do izenačenja, ki bi vodilo v žreb, kar pa je še en razlog več, zakaj je dobro, da volivci v nedeljo ne ostanejo doma, temveč se odpravijo na volišča.

Možnosti, da bi oba kandidata dobila povsem enako število glasov, so sicer majhne, a ker takšnega izida ni mogoče povsem izključiti, zakon v tem primeru predvideva žreb. To velja tako za volitve županov, kot tudi za volitve članov občinskih svetov in svetov krajevnih skupnosti, kjer tudi pogosteje pride v poštev. Med županskimi kandidati pa po podatkih ministrstva za javno upravo žreba na dosedanjih volitvah še ni bilo. V preteklosti so bili sicer nekajkrat blizu temu.

Leta 2010 je denimo na žreb kazalo v Mirni peči, kjer sta bila kandidata po prvem štetju glasov povsem izenačena, a je po ponovnem štetju uradni izid pokazal, da je eden od njiju dobil dva glasova več, in mu je zato tudi pripadlo župansko mesto. Z glasom prednosti je leta 2014 že v prvem krogu županski stolček v občini Kobilje osvojil Robert Ščap. V drugem krogu pred štirimi leti pa je tekmeca le z dvema glasovoma več ugnal postojnski župan Igor Marentič.

Tesnim izidom smo bili ponekod priča tudi v letošnjem prvem krogu volitev. V Borovnici je Bojan Čebela zmagal le z dvema glasovoma več od polovice oddanih glasovnic. V tem primeru sicer ni bil v igri žreb, saj bi se Čebela v primeru, da bi dobil dva glasova manj, z najbližjim zasledovalcem pomeril v drugem krogu. V Gornjem Gradu pa sta se izmed štirih kandidatov v drugi krog uvrstila Anton Špeh in Stanko Ogradi, ki sta imela v prvem krogu rezultat z le dvema glasovoma razlike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija