BO NOV LOGISTIČNI CENTER ŠE BOLJ OBREMENIL PRIMORSKO AVTOCESTO? Civilna iniciativa opozarja tudi na okoljske vplive

Slovenija

V Civilni iniciativi Orlek svarijo pred deli za poslovno cono Sežana jugozahod, ki bi po njihovem lahko pomenila ekološko katastrofo, saj nastaja v neposredni bližini Živega muzeja Krasa in območja Nature 2000. Na sežanski občini pravijo, da se lokacijski načrt iz leta 2006 ne spreminja in da so okoljski vplivi po opravljenih presojah sprejemljivi.

Na omenjenem območju naj bi zrasel največji logistični center v Evropi, velik okoli 33 hektarjev. Pri tem gre za zelo ranljivo območje, za zaščito katerega je občina dobila tudi evropska sredstva, so zapisali v civilni iniciativi.

"Gradnja se je začela po starem lokacijskem načrtu, za nadaljevanje gradnje pa mora občina sprejeti nov občinski lokacijski načrt, ki je, kot smo opazili, pisan na kožo investitorju," so poudarili ter dodali, da občani Sežani in vaščani Orleka o spremembi niso bili obveščeni.

Kot so še navedli, med dopustne objekte in dejavnostmi na območju bodoče poslovne cone so tudi takšne, ki so po njihovem mnenju sporne, kot so industrijske stavbe, rezervoarji, silosi ter skladiščne stavbe. V coni poleg tega pričakujejo več kot 500 tovornjakov dnevno.

Ob tem so se v civilni iniciativi vprašali, kako bodo urejena parkirišča in kako bo tolikšen promet vplival na že tako obremenjeno primorsko avtocesto. "Skrbi nas, da v načrtu ni dejanskih rešitev, ki bi poskrbele za obvarovanje območja," so še izpostavili in dodali, da do zdaj ni bilo izvedene nobene meritve hrupa in kakovosti zraka, ki bi lahko bile osnova za spremljanje stanja na tem območju.

Na Občini Sežana so za STA pojasnili, da za omenjeno območje vodijo postopek sprememb in dopolnitev občinskega lokacijskega načrta, ki se vodi skladno z zakonom o urejanju prostora. Osnovni načrt je bil sprejet že leta 2006, opredelitev dopustnih dejavnosti v prostoru pa se s trenutnimi spremembami in dopolnitvami ne spreminja, saj so določene že v občinskem prostorskem načrtu, so poudarili.

Občina je z namenom vključevanja javnosti v zgodnji fazi priprave prostorsko izvedbenega akta že decembra 2019 organizirala javni posvet, javno objavo in javno razgrnitev akta in okoljskega poročila pa med marcem in aprilom letos. V tem času so pripravili tudi javno obravnavo.

Kot so navedli na občini, civilna iniciativa v javnem posvetu in v času javne razgrnitve ni sodelovala, zato niso seznanjena ne z organizacijo civilne iniciative niti z njihovimi zahtevami oz. pripombami.

Glede vplivov načrtovane prostorske ureditve na okolje so na občini še pojasnili, da so jih presojali v postopku celovite presoje vplivov na okolje. Skladno z odločbo pristojnega ministrstva je ugotovljeno, da so vplivi ob upoštevanju predvidenih omilitvenih ukrepov sprejemljivi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  18 .06. 2021 ob  09: 47
Mogoče pa ima Vizjak prav,koer želi pristriči peruti raznoraznim iniciativam, ki povsod vtukajo svoj nos. Mnogokrat tudi po nepotrebnem.