BO KRIVDO PRIZNAL? Kobalu grozi do osem let zapora

Kronika

Na celjskem okrajnem sodišču bo danes predobravnavni narok za igralca in režiserja Borisa Kobala zaradi obtožbe o plagiatu komedije Profesionalci espe, ki jo je na spored uvrstilo Gledališče Celje. Kobal naj bi krivdo priznal, ni pa še znano, na kakšno kazen je pristal. Za kršitev materialnih pravic je sicer zagrožena kazen do osem let zapora.

Sredi januarja lani je v javnost prišla informacija, da je Kobal prevedel tuje avtorsko delo, komedijo La prova generale italijanskega avtorja Alda Nicolaja, in ga z nekaj manjšimi besedilnimi spremembami predstavljal kot svoje izvirno avtorsko delo, komedijo Profesionalci espe, ter ga poslal na javni natečaj za izvirno slovensko komedijo. Delo so nato v lanski sezoni premierno uprizorili v Gledališču Celje v režiji Jaše Jamnika, po razkritju, da gre za plagiat, pa so predstavo v gledališču dokončno umaknili s sporeda.

Kobal se je zaradi plagiata komedije Profesionalci espe kmalu po razkritju afere javno opravičil in zapisal, da ga je k dejanju prignala huda osebna stiska, v kateri se je znašel. Celjskemu gledališču je vrnil izplačani honorar v višini 13.000 evrov, s potomci avtorja pa je uredil vse potrebno, da je besedilo predstave Profesionalci espe sedaj njegov uradni prevod, je javnosti sporočil po tem, ko je zaradi afere prejel tudi izredno odpoved z mesta direktorja in umetniškega vodje v Šentjakobskem gledališču. Tedaj je napovedal tudi svoj umik "z vseh odrov".

Gledališče Celje je Kobala kazensko ovadilo januarja lani zaradi suma storitve kaznivega dejanja kršitve materialnih avtorskih pravic, za pregon pa se je odločilo tudi tožilstvo.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
va cagar |  09 .01. 2020 ob  11: 58
Igralec in režiser Boris Kobal je danes stopil pred sodnico celjskega okrajnega sodišča in tudi tam priznal krivdo. S tožilstvo je sklenil sporazum o priznanju krivde, sodnica pa mu je za njegovo dejanje prisodila 1 leto in 3 mesece pogojne kazni s preizkusno dobo treh let.