BO GANTAR ŠE VEDNO ZDRAVSTVENI MINISTER? "Pravi ali nepravi čas, odločitev je bila logična"

Slovenija

Minister za zdravje Tomaž Gantar ocenjuje, da je odločitev sveta DeSUS za izstop iz vladne koalicije logična glede na dogajanje na političnem področju. Sam bo minister, dokler bo premier ocenjeval, da lahko še kaj naredi oz. dokler ne bo druge rešitve. Situacija je tako resna, da resor ne sme ostati brez nekoga, ki bo to delo delal naprej, pravi.

Na besede predsednika vlade Janeza Janše, da si želi, da bi se minister Gantar posvetil pripravam na cepljenje proti covidu-19, ne pa da se ukvarja z rušenjem vlade, Gantar odgovarja, da je sam in njegova ekipa v teh mesecih vložila v tej epidemiji toliko dela, da se mu takšnih izjav ne zdi smiselno niti komentirati, "ker niso na mestu".

Današnja odločitev sveta stranke pa je po njegovih besedah glede na dogajanje, predvsem na političnem področju, logična. "Na to smo opozarjali tudi predsednika vlade, da enostavno na ta način verjetno ne bo šlo in da bomo prišli do točke, kjer pač kot politična stranka ne bomo mogli več sodelovati. In to se je žal zgodilo, pa naj bo trenutek pravi ali nepravi, enostavno skoraj ni bila možna druga odločitev," je Gantar dejal v izjavi po svetu stranke.

Kar zadeva poslansko skupino in njeno ravnanje po odločitvi sveta stranke, Gantar ocenjuje, da bo v veliki večini podprla odločitev sveta. Na vprašanje, ali bi mu tudi v morebitni novi vladi pripadel zdravstveni resor, pa odgovarja, da tega, kaj se bo dogajalo v prihodnje, ne ve, sam je pripravljen delati, saj je situacija še naprej resna in nas še vedno čaka težko obdobje, vsaj dokler ne bo cepiva. Če pa je kdo, ki bi to lahko naredil bolje, pa tudi s tem nima težav, je pojasnil.

Statut stranke DeSUS, ki so ga spremenili in dopolnili letos januarja, sicer v 41. členu določa, da mora v primeru izstopa DeSUS iz vladne koalicije njen minister odstopiti. Če tega ne stori, mu preneha članstvo v stranki.

Ob vprašanjih o (ne)upoštevanju stališč strokovne skupine pri odločitvah vlade glede ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa, zdravstveni minister trdi, da se je njenim predlogom v veliki meri sledilo. Kot je dejal, je sam ves čas zagovarjal stališča strokovne skupine, da pa je tudi strokovna skupina mnenja spreminjala.

"Kljub vsemu, če pogledam za nazaj, mislim, da večjih napak nismo delali, da je bilo veliko dela opravljenega," je dejal Gantar. Morda bi bila danes, če pogleda za nazaj, kakšna odločitev drugačna, večina pa ne, je dejal Gantar, ki glavno napako vidi v komunikaciji. Kot je pojasnil, je treba ljudi predvsem v prvi vrsti prepričati, da je nekaj smiselno, prisila pa pri takšnih ukrepih ni prava pot.

Pojasnil je, da strokovna skupina ni bila razrešena, smo pa po njegovih besedah prišli do točke, ko smo po rezultatih ob enakih ukrepih slabši. "Verjetno smo nekaj delali narobe in je na tem mestu smiselno strokovno skupino menjati," po njegovih besedah predvsem v smeri, da bi večjo težo imela epidemiološka stroka in bi v skupino vključili še kakšnega psihologa, sociologa. Gantar ocenjuje, da je treba spremeniti komunikacijo in ponovno pridobiti neko širšega zaupanje, da ukrepi, ki jih sprejemajo, delujejo.

Strokovni skupini je hvaležen za delo, ki ga je opravila doslej. Tako na ravni strokovne skupine, ne samo na ravni ministrstva, ampak tudi sestankov na vladi, so veliko razpravljali. "Na koncu so bile sprejete odločitve, nekatere tudi v nasprotju z mojo voljo, ampak vedno v določenem sodelovanju," je še pojasnil.

Ponovil je tudi, da še vedno vztraja pri zapiranju javnega življenja čez praznike, saj se še vedno gibljemo okrog 1250 do 1300 zasedenih postelj v bolnišnicah, še vedno je zdravstveno osebje močno preobremenjeno, velikih rezerv tu ni pričakovati. Tudi sosednje države z bistveno boljšo epidemiološko situacijo sprejemajo enako ostre ukrepe, kot jih Slovenija, je dodal. Bližajo se prazniki in, kot pravi, ga je tega obdobja na nek način strah.

Sicer pa je Gantar tudi pojasnil, da je pred meseci res podprl za predsednico DeSUS Aleksandro Pivec, a je zaupanje, ki ga je imela, izgubila iz številnih razlogov. S Karlom Erjavcem, ki se je nedavno vrnil na čelo stranke, "je bilo nekaj nesporazumov, predvsem zaradi govoric, ki so se pojavljale". "Na eni strani sem verjel v te govorice jaz, na drugi strani tudi on in ko je bil čas, sva se pač usedla," je še pojasnil. Sicer pa po njegovih besedah s sodelovanjem nikdar nista imela težav.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija