BO FACEBOOK KMALU DOBIL NOVO IME? Takšni so načrti Marka Zuckerberga

Svet

Upravljalec družbenega omrežja Facebook načrtuje spremembo imena, kar naj bi odražalo osredotočenost podjetja na izgradnjo t. i. metaverzuma, poroča spletni portal The Verge, ki se sklicuje na vir blizu družbe. O spremembi imena naj bi prihodnji teden podrobneje spregovoril izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg.

Zuckerberg naj bi načrte predstavil 28. oktobra na letni konferenci družbe, a kot navaja The Verge, bi bili lahko podrobnosti predstavljene že pred tem. Tiskovni predstavnik Facebooka sicer za The Verge njihovih navedb ni želel komentirati.

Prihajajoča sprememba imena naj bi predvsem odražala ambicijo tehnološkega velikana, da ne bi bil znan le po družabnih medijih in vsemu, kar ta prinašajo, so zapisali na portalu.

Kot poroča portal, bi preoblikovanje skupine umestilo Facebook kot enega izmed številnih izdelkov v okviru matičnega podjetja, ki nadzoruje skupine, kot so Instagram, WhatsApp, Oculus in druge. The Verge je ob tem spomnil, da so podobna preoblikovanja izvedli tudi nekateri drugi tehnološki velikani, kot je recimo Google, ki se je leta 2015 v celoti reorganiziral v holding, imenovan Alphabet.

Preoblikovanje blagovne znamke bi lahko služilo tudi za dodatno ločitev futurističnega dela, na katerega se osredotoča Zuckerberg, od intenzivnega nadzora, s katerim se trenutno sooča Facebook, glede delovanja njegovega družbenega omrežja.

Facebook se v zadnjem času namreč sooča s številnimi težavami, kot so nedavna razkritja žvižgačice Frances Haugen, da se je vodstvo podjetja zavedalo škode, ki jih povzročajo njihovi produkti in odločitve. Haugenova je v začetku meseca v ameriškem kongresu povedala, da vodstvo podjetja zanima le dobiček in rast uporabnikov ne glede na škodljivost objav in vsebin.

Facebook je v ponedeljek naznanil, da namerava v naslednjih petih letih v EU zaposliti 10.000 ljudi, ki bodo pomagali pri izdelavi t. i. metaverzuma. Kot so pojasnili na nemški tiskovni agenciji dpa, je metaverzum krovni izraz za teoretično prihodnjo različico interneta, ki je sestavljena iz skupnih 3D virtualnih prostorov, povezanih skupaj, da tvorijo virtualni svet.

Tehnologija bi lahko na primer posamezniku omogočila, da si nadene očala za navidezno resničnost, zaradi česar bi dobil občutek, kot da sedi poleg prijatelja, v resnici pa sta na tisoče kilometrov narazen in povezana prek interneta.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija