BO DANES ZNOVA RAZGLAŠENA EPIDEMIJA? Ti ukrepi naj bi bili "na mizi"

Slovenija

Vlada bo danes popoldne na Brdu pri Kranju razpravljala o ukrepih, s katerimi bi zamejili širjenje covida-19. Minister za zdravje Janez Poklukar je v četrtek dejal, da je zdravstvo na robu zmogljivosti ter da brez odpovedovanja in zamejevanja družbenega življenja v naslednjih dneh ne bo šlo.

Kot je v četrtek pojasnila Maja Bratuša, ki vodi vladne novinarske konference glede covida, bo vlada na podlagi predhodno opravljene razprave s člani svetovalne skupine za omejevanje širjenja covida-19 in že opravljene razprave popoldne nadaljevala pogovore o tem, kako naprej, saj odločitve, ki bodo sprejete, zahtevajo tehten premislek.

Po informacijah N1 je imela vlada na četrtkovi seji pripravljen tudi sklep o vnovični, že tretji, 30-dnevni razglasitvi epidemije, a je vlada to zanikala. Ob tem velja izpostaviti, da za zaprtje države razglasitev epidemije ni nujna. Ali se bo vlada dejansko odločila za zaprtje ali zgolj zaostrovanje obstoječih ukrepov, še ni znano.

Po poročanju Televizije Slovenija imajo ministri domačo nalogo - do popoldanske seje morajo pripraviti "smiselne in predvsem življenjske ukrepe". Vsebina predlogov ni znana. Sta pa ministra Aleš Hojs in Zdravko Počivalšek v sinočnji oddaji Tarča razkrila nekaj podrobnosti.

Notranji minister Hojs je po pisanju portala MMC napovedal, da bodo našli rešitev, "ki bo sorazmerna". To pomeni "primerno" zapiranje dela gospodarstva ali pa vseh tistih dejavnosti, ki niso nujne. Po njegovih besedah bo razprava tekla o tem, ali naj se skrajša delovni čas v nekaterih storitvenih dejavnostih, ali naj se uvede bolj striktno omejevanje zbiranj in ali naj se znova uvede šolanje na daljavo - v primeru, če se bo situacija v bolnišnicah še zaostrovala.

Gospodarski minister Počivalšek je medtem povedal, da je treba pred zapiranjem gospodarstva narediti druge stvari: dejansko uveljaviti veljavne odloke, preučiti različico PC-ja in zagotoviti, da bo sprejeto tudi izvajano.

Po poročanju nekaterih medijev je sicer minister za zdravje Janez Poklukar na četrtkovo sejo vlade prišel z dvema možnostma - popolno zaprtje države ali njegov odstop. Poklukar namreč po nekaterih neuradnih informacijah STA zagovarja razglasitev epidemije in popolno zaprtje države. Z odstopom v primeru zaprtja države naj bi grozil tudi Počivalšek, a je slednji to v Tarči zanikal.

Ni pa popolno jasno, ali je svetovalna skupina za covid-19 takšne ukrepe podprla ali ne. V torek so mediji namreč poročali, da je svetovalna skupina v ponedeljek sklenila, da predlaga desetdnevno popolno zaprtje države. Če pa se vlada za to ne bi odločila, pa predlagajo druge omejitvene ukrepe. A je vodja svetovalne skupine Mateja Logar zvečer zanikala, da so predlagali popolno zaprtje države ter potrdila, da je v osnutku zapisnika resda pisalo, da se predlaga popolno zaprtje države, a da je pri tem šlo za vsebinsko napako v zapisniku, ki še ni bil potrjen. Dan za tem pa je Logarjeva za POP TV dejala, da v zapisniku ni bilo napake ter potrdila, da so v svetovalni skupini res govorili o zaprtju države, ki bi bilo smiselno, če bi se izvajalo v celoti in ne deloma.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Piero Panin |  06 .11. 2021 ob  01: 56
Ma nimas kaj epidemija je pokazala realno sliko kaksna enotnost je v Sloveniji.
Ce bi bli napadeni od kaksne sosednje drzave,mi bi se poklali najprej sami med sabo
manemebasat |  05 .11. 2021 ob  17: 43
Io coppe, tu spade. S tabo se ne da pogovarjat. Ze pred tednom dni sem ti podal link, pa ga sploh nisi pogledal. Si totalno zaslepljen s to svinjarijo da ne vidis centimeter pred nosom. Ajde, pojdi se cepit s cetrtim ''pozivitvenim odmerkom''!
vseved |  05 .11. 2021 ob  17: 20
BEDAK, KI NE RAZUME, DA IMA VSAKO ZDRAVILO OD ASPIRINA NAPREJ LAHKO NEGATIVNE POSLEDICE ZA TISTEGA ,KI GA UŽIVA, NE MORE KRIVIT NEKO VLADO DA MU NI POVEDALA, DA TE CEPIVO NE ZAŠČITI 100%. NIKOGAR NISEM SLIŠAL, DA BI ZATRJEVAL DA JE CEPIVO 100% USPEŠNO !
manemebasat |  05 .11. 2021 ob  16: 53
-1
''klobasa''? A ti ne gre v glavo, da je to bistvenega pomena in vzrok za diskriminacijo nas, ki se nocemo cepit? Torej, po tvoje naj bi Lili, nezadovoljna z ukrepi vlade zaradi idiotizma katerega omenja kar naprej, morala biti tiho? Ce se ti dogaja krivica bos ''klobasal'' dokler ti nehajo delat krivico! CEPLJENI SE LAHKO OKUZIJO IN PRENASAJO VIRUS RAVNO TAKO, KOT NECEPLJENI! ZAKAJ DISKRIMINACIJA? TO JE CISTI NACIZEM!
vseved |  05 .11. 2021 ob  15: 07
-1
no recimo @ Lili stalno klobasa o tem, da nam niso povedali da se tudi cepleni lahko okužijo in da prenašajo virus , da o cvetkah mojega dragega najlepšega, najbolj pametnega ,in splo in oh naj @ O.... niri ne zgubljam besed.
manemebasat |  05 .11. 2021 ob  14: 54
Katera je ta ''neumnost''?
vseved |  05 .11. 2021 ob  13: 56
@manemebasat, prav , nimam nič proti . Samo sit sem teh kvazi strokovnjakov ki trobijo eno in isto neumost.
manemebasat |  05 .11. 2021 ob  13: 02
@vseved Testirati bi morali vse, tudi cepljene! Saj vsi vemo, da tudi vi prenasate virus. Zakaj torej sprenevedanje? Ti, zaradi ''kupcevega kesanja'', vlada pa zaradi genocidske agende. Mars v PM vsi!
manemebasat |  05 .11. 2021 ob  12: 55
-1
Stevilo cepljenih samo zvisuje stevilo okuzb. In pocakajte se malo, da zacne razsajat AIDS (ne HIV), ker vam bo (ce vam ze ni) ta svinjarija ki so vam jo vcepili totalno zjebala imunski sistem. Hasta la vista baby!!
vseved |  05 .11. 2021 ob  12: 20
-2
Upam, da ukinejo brezplačno testiranje! @ Lili, vse lepo in prav, ampak da stalno trobiš kako niso povedali da tudi cepleni zbolevajo in prenašajo virus je pa tudi že dolgočasno in laž.
Lili |  05 .11. 2021 ob  12: 11
Če bi resnično želeli zajeziti okužbe, bi ukrepe sprejeli že pred tedni.. V bistvu jim gre tole na mlin. Zdaj bodo imeli vse argumente, da odpikajo testiranje. Ker na koncu je edini cilj cepljenje..po navodilih gospodarjev sveta.
Zakaj niso povedali jasno in glasno, da tudi cepljeni zbolevajo in prenašajo virus, zakaj testiranje ni obvezno za cepljene? V firmah se morajo na dva dni testirati vsi, razen cepljenih in prebolelih!!! To je vse skupaj ena velika farsa, v kateri sodelujejo vsi oblastniki, po navodilih..
V vseh dražavah enaka navodila! Sedaj je tudi na vrsti naslednji cilj in to je cepljenje otrok! Italijani so že začeli najedat. Predvajajo govor unega pokvarjenca od eme in who. To dragi moji smrdi do neba!