BO DANES RAZGLAŠENA EPIDEMIJA? Del vlade s stroko tudi o morebitnih novih ukrepih

Slovenija

Krizni del vlade bo skupaj s svetovalno skupino ministrstva za zdravje danes pregledal učinke dosedanjih ukrepov in opravil razmislek o potrebi morebitnih novih. Četudi bi Slovenija danes izpolnila zastavljeno mejo za razglasitev epidemije, to še ne pomeni, da se bo to avtomatično zgodilo, je povedal Jelko Kacin.

Po besedah vladnega govorca za covid-19 Jelka Kacina, bodo na današnjem srečanju pregledali trenutno stanje in opravili razmislek o tem, katere ukrepe, če sploh katere, bi bilo treba uvesti in kdaj. Ker pa gre za posvetovalni organ, ki le pripravlja delovno gradivo, danes sprejetja novih ukrepov ne gre pričakovati, je dejal.

Če bi se izkazalo, da je Slovenija dosegla številke, ki si jih je določila kot pogoj za razglasitev epidemije, to po besedah Kacina še ne bo avtomatično pomenilo, da bo razglašena epidemija, pač pa bi šlo "le za znak, da je treba razmisliti tudi o drugih ukrepih, predvsem v luči tega, kar je bilo že sprejeto, in tega, kakšne učinke dajejo sprejeti ukrepi". Ob tem je opozoril, da učinki ukrepov dajejo rezultate nekje po osmih dneh.

"Na splošno pa ni smiselno kar koli napovedovati ali dodatno podžigati strah. Treba je dobro premisliti, ker smo sprejeli dokaj močne ukrepe," je dodal.

Je pa zadovoljen, da so ljudje ukrepe vzeli pozitivno in se jih vse bolj držijo: "Praktično ne srečaš več človeka, ki ne bi imel maske, pa če hodi ali se vozi na kolesu. To kaže, da ljudje razumejo, da je treba naraščanje okužb zaustaviti in zmanjšati, ker zdravstvo enostavno ne zmore."

Podatki o novih okužbah bodo po besedah Kacina danes objavljeni ob 13. uri.

Merilo za razglasitev epidemije in uvedbo novih ukrepov je po načrtu, ki si ga je zastavila vlada, 140 okuženih na 100.000 prebivalcev v 14-dnevnem obdobju, več kot 250 hospitaliziranih bolnikov s covidom-19, od teh več kot 50 na intenzivni negi. Prvi dve merili smo v Sloveniji dosegli, tretjega še ne, saj je bilo v petek na intenzivni negi 43 bolnikov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija