BLIŽA SE ZAKLJUČEK 21. PUF FESTIVALA LUTK IN ULIČNEGA GLEDALIŠČA V KOPRU: Od 17. do 26. avgusta še osem predstav (FOTO)

Koper

V svojih več kot 21 letih obstoja, je Primorski ulični festival Koper (PUF Koper), ki ga organizira Mednarodni center lutkovne umetnosti (MCLU), gostil več kot 800 uličnih in lutkovnih skupin in umetnikov iz več kot 40 držav Evrope in sveta. PUF Koper poteka od 1. julija do 26. avgusta.

V tem času se je, in se še bo, po mestnih trgih in parkih odvila kopica lutkovnih in uličnih predstav. Na srečo je bilo vreme PUFovim prireditvam pod milim nebom precej naklonjeno, in zaenkrat sta odpadli le dve predstavi. Slednji se selita na konec avgusta. Otroci in starši festival obiskujejo v Hlavaty parku pri tržnici, Ukmarjevem in Carpacciovem trgu. Za primer dežja in za večje sklope festivala pa je rezervirana Taverna. Ob četrtkih zjutraj je poskrbljeno za najmlajše od dveh let naprej. Popoldanski petkov in sobotni program pa je sestavljen iz lutkovnega programa za otroke in večernega uličnega programa, ki razveseli tako najmlajše kot tudi vse ostale gledalce.

V letošnjem letu je PUF s svojim organizatorjem MCLU Koper vklopljen v celoletni program dejavnosti, vključujoč zimski Kavč festival in poletni festival Plavajoči grad, ki sta z nekaj prireditvami v letu 2023 prišla tudi do Kopra, Izole in Trsta. MCLU je s programom uprizoritvenih umetnosti na vseh teh festivalih uvrščen med redke izbrance v državi, ki so pri Ministrstvu za kulturo Republike Slovenije pridobili štiri-letno financiranje (2022–2025). PUF festival pa podpira tudi Mestna občina Koper (MOK).

Theaker Von Ziarno ???? (Avstralija): Minerva; akrobatska predstava na trapezu (PUF 31.7.23)

Objavil/a PUF - Primorski Ulični Festival dne Nedelja, 13. avgust 2023

PUFov program v Kopru zajema lutkovne predstave, domače in tuje produkcije, ki vsebinsko pokrivajo predvsem pomanjkanje tovrstne ponudbe v MOK med letom.

V prvem delu festivala ste med drugim lahko videli predstave Pavliha (Lutkovno gledališče Maribor), Krtek Zlatko (Lutkovno gledališče FRU-FRU), Mini cirkus Bufeto (Zavod Bufeto), Kužek in muca (Lutkovno gledališče TRI) in Ves svet je marmelada (Hiša otrok in umetnosti).

PUF! in Nekaj utrinkov z včerajšnje lutkovne prestave GOZDOVILIMO! ????

Objavil/a PUF - Primorski Ulični Festival dne Petek, 11. avgust 2023

Od tujih gostov naj omenimo danskega umetnika Alexa Mihajlovskega z njegovo marioneto, gospodom Bartijem, lutkarico Yolando Navas, ki vodi mednarodni lutkovni festival v Ekvadorju, italijansko akrobatsko predstavo Urana Marchesini, češko umetnico in lutkarico Kataríno Cakoo - Katanari, japonskega umetnika in komedianta MONK, avstralsko akrobatko Theaker von Ziarno, argentinsko cirkuško umetnico Cami Basterra in francoskega žonglerja Philippa Ducassa.

Lokacije in podrobnosti zaključnih dni PUF festivala si lahko ogledate na www.mclu.info.

MCLU z nestrpnostjo čaka na realizacijo obljube MOK o prostoru za Lutkovno gledališče, ki naj bi ga pridobil v letu 2024. To bi MCLUju in koprski publiki omogočilo podlago za najrazličnejše celoletne programe za otroke in mladino, poleg tega pa tudi razvoj in podporo vrhunski lutkovni umetnosti v vseh letnih časih.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija