BLIŽA SE FESTIVAL MALVAZIJA, ŽLAHTNI OKUS MEDITERANA: V tretje desetletje stopa s presežki na vseh področjih

Piran

Društvo vinogradnikov slovenske Istre v nedeljo in ponedeljek, 10. in 11. marca, v Hotelu Slovenija pripravlja že 21. festival Malvazija, žlahtni okus Mediterana. Festival v tretje desetletje stopa s presežki na vseh področjih. Obiskovalke in obiskovalci bodo namreč v dveh dneh lahko okusili kar 170 malvazij več kot 70 vinarjev iz slovenske Istre, Krasa, Vipavske doline, Brd, hrvaške Istre in Italije ter se udeležili sedmih delavnic in okrogle mize.

Slovesno odprtje festivala z glasbenim nastopom Štefice Stipančević Steffy in Gregorja Ravnika bo v nedeljo, 10. marca, ob 15. uri, predsednica Društva vinogradnikov slovenske Istre Ingrid Mahnič pa bo podelila priznanja vinarjem, ki bodo na ocenjevanju Sommelier Slovenije 2019 osvojili največ točk. Dve petčlanski ocenjevalni komisiji bosta letos ocenili več kot 100 prijavljenih vzorcev, pojasnjuje Mahničeva: "Vsakoletno rekordno število prijavljenih vzorcev na ocenjevanje je nedvomno dokaz, da smo festival v vseh teh letih pripeljali na visoko raven. Ponosna sem, da smo vzpostavili trdno medsebojno zaupanje in verjamem, da bo tako tudi v prihodnje."

Sedem delavnic in tradicionalna okrogla miza

Vstopnina na festival znaša 15 evrov za en dan in 20 za dva dni. Obiskovalke in obiskovalci prejmejo festivalski kozarec, udeležijo se lahko sedmih delavnic, treh strokovnih in štirih kulinaričnih, ter okrogle mize z naslovom Istrska malvazija kot del turistične ponudbe, ki jo soorganizira LAS Istre. Na okrogli mizi, ki jo bo vodil Iztok Gustinčič, bodo vinarji in vodje turističnih organizacij in združenj ter predstavniki Slovenske turistične organizacije razpravljali o prihodnosti istrske malvazije kot produkta, s katerim bi Istro postavili na svetovni zemljevid vinskih destinacij.

Organizatorji ob okušanju malvazij organizirajo tudi vodene strokovne in kulinarične delavnice, ki jih bodo vodili enolog Tilen Praprotnik, Boštjan Zidar, glavni enolog kleti Vinakoper, Tomaž Bevčič iz Restavracije Rizibizi, Gregor Kocjančič iz Restavracije Brič, Črt Butul iz Domačije Butul in Maxim Lorenčič ter Siniša Petrušič iz restavracije Istrian Tapas. Spletni portal Ovinu.si pa v sklopu festivala organizira razpravo ob pokušini malvazij Vinakoper. Obiskovalke in obiskovalci bodo prisluhnili pogovoru z glavnim enologom Vinakoper Boštjanom Zidarjem, sommelierjem Gregorjem Kocjančičem iz Restavracije Brič in vinskim trgovcem Jožetom Koželjem iz Koželj, hiša dobrih vin. Pogovor bo vodil Vanja Alič.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija