BIVŠA MINISTRICA Z NOVO AFERO: Dominika Švarc Pipan podpisala dvomljivo pogodbo za celjske tožilce

Slovenija

Dominika Švarc Pipan se je znašla v novi aferi, tokrat zaradi najemne pogodbe, po kateri ministrstvo za pravosodje plačuje najemnino za potrebe celjskega tožilstva. Pogodba zagotavlja desetletni najem brez možnosti enostranske odpovedi najemnika, stavba pa je po podpisu pogodbe zamenjala lastnika; s takšno pogodbo naj bi se ji tudi bistveno zvišala vrednost. Novi lastnik je družba Mrkulić Company v lasti sarajevskega poslovneža Saja Mrkulića, ki bo v desetih letih prejel od slovenske države več kot 2,6 milijona evrov.

Dominika Švarc Pipan se je znašla v novi aferi. Na seznamu 62 najemnih pogodb, po katerih ministrstvo za pravosodje plačuje najemnine za potrebe sodišč, državnega tožilstva in državnega odvetništva, je pri najemni pogodbi za celjsko tožilstvo poseben zaznamek, poroča Delo, ki se sprašuje, ali se je Švarc Pipanova ob podpisu najemne pogodbe zavedala, da gre za zagotovitev desetletnega najema brez možnosti enostranske odpovedi najemnika.

Stavba, v kateri država najema prostore za celjsko tožilstvo, ima namreč od 1. januarja novega lastnika. Namesto družbe Nordis po novem prostore oddaja družba Mrkulić Company v lasti znanega poslovneža iz Sarajeva Saja Mrkulića, za kar iz proračuna vsak mesec dobi dobrih 22.305 evrov. Miha Kozamernik, ki je zastopnik družbe Nordis, je pred prodajo objekta poslovnežu iz BiH 27. junija lani s takratno pravosodno ministrico Švarc Pipanovo podpisal novo pogodbo o najemu prostorov, v kateri so se dogovorili, da bodo stavbo za potrebe celjskega tožilstva najeli za deset let z možnostjo petletnega podaljšanja. V dokumentu je razvidno tudi, da so se s podpisom te pogodbe izrecno dogovorili, da najemnik ne more enostransko odpovedati pogodbe pred iztekom desetih let.

Kot navaja Delo, je ta pogodba nadomestila staro, ki ni imela člena o zagotovitvi desetletnega najema, z njo pa so za tožilstvo najeli še dodatne prostore v objektu in zvišali najemnino za kvadratni meter. Več nepremičninskih strokovnjakov je ocenilo, da takšna pogodba avtomatično zviša vrednost objekta. Dolgoročni najemniki in zanesljivi plačniki lahko vrednost nepremičnine z 1,8 milijona evrov po ocenah sogovornikov povišajo tudi na tri milijone evrov.

Kdo konkretno je pri pogodbi sodeloval, na ministrstvu za pravosodje niso pojasnili, a je moč sklepati, da so pri tem poslu nastopali enaki akterji kot v aferi Litijska cesta, torej Simon Starček kot vodja službe za nepremičnine in investicije ter Uroš Gojkovič kot generalni sekretar ministrstva, navaja Delo.

Sajo Mrkulić, ki je lastnik prostorov, kjer deluje celjsko sodišče, bo v desetih letih prejel več kot 2,6 milijona evrov, saj se po pogodbi najemnina tudi valorizira skladno s statističnimi podatki o inflaciji. Poslovnež ima dva hotela v Sarajevu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  29 .02. 2024 ob  13: 39
Dominiko so stari kriminalci dobro nategnili.Največje leglo kriminala in korupvije je javna uprava.