BITKA ZA KONCESIJO V OBALNO-KRAŠKI REGIJI: Nomago z vloženo revizijo, Arriva ostala brez posla

Koper

Državna revizijska komisija je razveljavila odločitev ministrstva za infrastrukturo, ki je za koncesionarja linijskega avtobusnega prometa za obalno-kraško območje izbralo družbo Ariva Dolenjska in Primorska. Zahtevek za revizijo je vložila družba Nomago, ki se je prav tako potegovala za koncesionarja na tem območju.

Infrastrukturno ministrstvo bo koncesionarja za izvajanje javnega linijskega prevoza potnikov na obalno-kraškem območju tako moralo iskati znova.

"Državna revizijska komisija je ugotovila, da je zahtevek za revizijo utemeljen in razveljavila odločitev o oddaji javnega naročila za sklop 7," so včeraj sporočili z revizijske komisije. Javno naročilo je bilo namreč razdeljeno na 12 sklopov oziroma območij, sklop 7 pa se nanaša na obalno-kraško območje.

Nomago je zahtevek za revizijo oddanega javnega naročila vložil, ker je ugotavljal, da mu je naročnik kršil pravico vpogleda v dokumentacijo, da je izbral ponudbo izbranega ponudnika, čeprav ta ni dopustna, da je kršil pravila glede dopolnitve ponudb, in da naročnik ni pripravil obrazložitve odločitve o oddaji skladno z zakonskimi zahtevami.

Državna revizijska komisija je najprej obravnavala kršitvi glede dopolnitve ponudbe in priprave obrazložitve odločitve o oddaji, saj bi ugotovitev katerekoli od teh kršitev zahtevala razveljavitev odločitve o oddaji javnega naročila za sklop 7. Ugotovila je kršitev glede priprave obrazložitve odločitve, zato je odločitev o oddaji javnega naročila razveljavila.

Državni revizijski komisiji ni bilo treba posebej odločati še o drugih kršitvah, saj se položaj Nomaga zaradi tega v zvezi z možnostjo razveljavitve odločitve o oddaji javnega naročila za sklop 7 ne bi v ničemer spremenil, so v sporočilu za javnost pojasnili na komisiji.

Mednarodni razpis za koncesije v javnem linijskem medkrajevnem prometu je ministrstvo za infrastrukturo objavilo avgusta lani, avtobusna podjetja so oddala ponudbe do 10. decembra. Odločitev so marca objavili na portalu e-naročanje, koncesije pa sta si po posameznih območjih razdelila Nomago in Arriva.

Takoj po objavi odločitve o izbiri koncesionarjev je prišlo do zapletov oz. pritožb na izbiro za posamezna območja. Tako sta denimo izbor koncesionarja za Pomurje - koncesijo je dobila Arriva - pod drobnogled vzela računsko sodišče in varuh konkurence. Podjetje Avtobusni promet Murska Sobota, ki ni bilo izbrano za koncesionarja, je namreč prepričano, da je Arriva za to območje ponudila "dampinško in predarsko ceno", kar pa v Arrivi zavračajo. O izboru mora sicer svoje povedati še državna revizijska komisija.

Zaplet pri izboru je sicer nastal tudi v osrednjeslovenski regiji, ker je Arriva oddala ponudbo skupaj z Ljubljanskim potniškim prometom. Ker prevozniki v lasti občin naj ne bi sodelovali, je ponudba nedopustna, zato sklopa ne bodo oddali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
JKDWingChun |  29 .07. 2022 ob  07: 28
-1
In tako se vrača staro ime ajQuery112306395107262733764_1659072464603 Nomago je bil pred Arrivo in zdej spet.