BIOLOŠKI VEČERI SE NADALJUJEJO: Tokrat o varstveni biologiji in reševanju okoljske krize

Koper

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT nadaljuje z organizacijo niza bioloških večerov za širšo javnost. Naslednje predavanje letošnjih bioloških večerov v luči predstavitve varstvene biologije z naslovom "Okoljska kriza, Covid-19 in perspektive biodiverzitete v 21. stoletju ali "Nikoli ne smemo pustiti, da gre dobra kriza v nič" (W. Churchill)" se bo odvijalo jutri, 10. marca 2021, ob 19.00.

Dr. Bojan Lazar

Predaval bo dr. Bojan Lazar, morski varstveni biolog in strokovnjak za ekologijo in varstvo velikih morskih vretenčarjev. Predavatelj je na prvostopenjskem študijskem programu "Varstvena biologija" ter vodja modula Varstvo morja drugostopenjskega študijskega programa "Varstvo narave" na Oddeleku za biodiverziteto Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije Univerza na Primorskem.

Svetovne vlade so na 10. srečanju članic Konvencije o biološki raznovrstnosti, kot odgovor na globalno krizo biodiverzitete, oktobra 2010 sprejele Strateški načrt za biotsko raznovrstnost in 20 Aichi ciljev za varstvo biodiverziteteze za obdobje 2011–2020, ki ga je Generalna skupščina Združenih narodov razglasila kot "desetletje biodiverzitete". Leto 2020 se je zaključilo - kako smo smo bili po koncu desetletja biodiverzitete uspešni v izpolnjevanju ciljev, ki smo si jih zastavili?Biodiverzitetna in klimatska kriza sta del globalne okoljske krize. Pandemija COVID-19 je zaznamovala 2020 in povzročila do pred kratkim nepojemljive spremembe našega vsakdanjega življenja in obnašanja. Vprašanje pa je: ali je to res največja grožnja, s katero se sooča človeštvo? Nas je kriza zadnjega leta karkoli naučila? Winston Churchill je zapisal: "nikoli ne smemo pustiti, da gre dobra kriza v nič" in res, številni pozitivni družbeni premiki so se zgodili prav v kriznih obdobjih.

Bomo dovolj modri in izkoristili edinstveno priložnost, da poskusimo s preudarnim osebnim vedenjem in pametnimi ukrepi rešiti dve krizi na en mah? Kakšna je odgovornost posameznika? Kako lahko prispevamo k ohranjanju biodiverzitete in reševanju okoljske krize ter zakaj je varstvena biologija kritična veda 21. stoletja, so samo nekatere od tem o katerih bo govora na predavanju.

Na predavanju bo predstavljen tudi študij Varstvene biologije, ki ga ponujajo na UP FAMNIT.

Predavanje bo dostopno prek ZOOM povezave, vsa pretekla predavanja v sklopu Famnitovih bioloških večerov pa so še vedno dosegljiva na tej povezavi.

Deli novico: