BIOLOŠKI VEČERI SE NADALJUJEJO: Tokrat o delfinih v Tržaškem zalivu

Koper

Oddelek za biodiverziteto UP FAMNIT nadaljuje z organizacijo niza bioloških večerov za širšo javnost. Osmo predavanje letošnjih bioloških večerov z naslovom Delfini v Tržaškem zalivu in podnaslovom Raziskovanje, varstvo in presenetljiva spoznanja se bo odvijalo danes, 3. marca 2021, ob 19.00. Predaval bo Tilen Genov, morski biolog, ki se ukvarja predvsem z raziskovanjem morskih sesalcev in varstvom morja.

Tilen Genov je ustanovitelj in predsednik društva Morigenos - slovenskega društva za morske sesalce, asistent na Oddelku za biodiverziteto UP FAMNIT ter doktorski študent na Univerzi St Andrews v Veliki Britaniji. Z raziskovanjem morskih sesalcev se ukvarja več kot 20 let, preučeval jih je v Sredozemskem, Rdečem, Arabskem in Severnem morju, ter v Atlantskem in Indijskem oceanu. Njegova področja dela so predvsem preučevanje velikosti in dinamike populacij kitov in delfinov, prostorsko modeliranje, analize socialne strukture ter vplivi človeških aktivnosti na morske sesalce. Je slovenski predstavnik Evropskega združenja za kite in delfine ter član različnih delovnih teles kot je npr. Skupina strokovnjakov za kite pri Mednarodni zvezi za varstvo narave (IUCN Cetacean Specialist Group). ​

Delfini so zelo drugačni od nas, a so nam vendarle v marsičem zelo podobni. Čeprav na prvi pogled spominjajo na ribe, so bolj sorodni ljudem kot ribam. Ta inteligentna bitja so pomemben del morskih ekosistemov, a še razmeroma nedolgo nazaj sploh nismo vedeli, da jih imamo tudi pri nas, pred lastnim pragom.

V predavanju bo Tilen Genov predstavil življenje delfinov v Tržaškem zalivu, raziskovalne metode za njihovo preučevanje, grožnje, s katerimi se soočajo, ter nekatera zanimiva in nepričakovana spoznanja. Spoznali bomo, kako je povsem neznana populacija delfinov postala ena izmed bolje preučenih v celotnem Sredozemlju, ter zakaj jo je vredno varovati.

Predavanje bo dostopno prek ZOOM povezave, vsa pretekla predavanja v sklopu Famnitovih bioloških večerov pa so še vedno dosegljiva na tej povezavi.