BIDEN ODPRAVIL ŠE ENO TRUMPOVO PREPOVED: Transspolni vojaki ne bodo več izpostavljeni odpuščanju

Svet

Predsednik ZDA Joe Biden je odpravil prepoved služenja transspolnih oseb v vojski, ki jo je julija 2017 uvedel bivši predsednik Donald Trump. Biden je ob podpisu izvršnega ukaza izjavil, da bi morali v vojski služiti vsi Američani, ki so za to usposobljeni.

Biden je bil kot podpredsednik ZDA pobudnik odprave politike "ne sprašuj in ne govori", ki je bila sprejeta v času demokratskega predsednika Billa Clintona in je omogočila pogojno služenje v vojski homoseksualcem. O spolni opredelitvi jih nihče ni smel spraševati, homoseksualci pa so jo morali še vedno skrivati, sicer so jih odpustili.

Biden je Baracka Obamo prepričal, da ta politika sodi v zgodovinske arhive in leta 2010 je bil sprejet zakon, ki jo je odpravil, kasneje pa je odprava vzdržala še preizkus pred vrhovnim sodiščem ZDA. Trump se na homoseksualce ni mogel spraviti naravnost, saj jih velika večina Američanov danes sprejema, in je prepovedal služenje vojske transspolnim osebam.

Trump je prepoved transspolnim osebam utemeljeval, da je njihova prisotnost v vojski moteča, draga in spodkopava bojno pripravljenost ter tovarištvo v enotah. Temu ni pritrdil ne vojaški vrh ne takratni obrambni minister ZDA James Mattis, vendar pa mora vojska ubogati vrhovnega poveljnika ZDA. Zadnja študija iz leta 2016 o tem vprašanju je ugotovila, da ima odkrito služenje transspolnih oseb v vojski le minimalni učinek na pripravljenost in stroške zdravstva.

Bela hiša je ob Bidnovem ukrepu sporočila, da odslej transspolni vojaki ne bodo več izpostavljeni odpuščanju zaradi spolne identitete. "Vojska cveti, ko je sestavljena iz raznolikih Američanov, ki izpolnjujejo zahtevne standarde vojaške službe in vključujoča vojska utrjuje našo nacionalno varnost," je zdaj stališče Bele hiše.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija