BIDEN NAPOVEDAL ZMAGO: Trump ne namerava priznati poraza

Svet

Nekdanji podpredsednik ZDA Joe Biden je v petek zvečer, ko se je preštevanje glasov ameriških volivcev v ključnih državah še vedno nadaljevalo, napovedal, da bo zmagal na predsedniških volitvah. Zmage pa ni uradno razglasil, kot je to storil v sredo predsednik Donald Trump, ko še ni bilo preštetih več kot 33 milijonov glasovnic.

Joe Biden

Biden je pozval Američane, naj ostanejo mirni, ohranijo vero in zaupanje v sistem ter potrpežljivo počakajo, dokler ne bodo prešteti vsi glasovi. "Vem, da gre zelo počasi, ko gledaš preštevanje na televiziji. Nikoli pa ne smemo pozabiti, da ne gre le za številke. Gre za glasove in volivce. Može in žene, ki so uveljavili svojo temeljno pravico," je dejal Biden in zagotovil, da bo predsednik vseh Američanov, tudi tistih, ki niso volili zanj.

Morda je pričakoval, da bo lahko razglasil zmago glede na razplet v Pensilvaniji, vendar tam še nobena televizija ni upala razglasiti zmagovalca in Biden, ki je doslej vedno trdil, da je potrebno prešteti vse glasove, je za zdaj ostal načelen, čeprav je verjetno nestrpen tako kot vsi drugi. "Številke nam govorijo, da je jasno. Zmagali bomo na volitvah," je dejal Biden.

"Poglejte kaj se je zgodilo od včeraj. Zaostajali smo v Georgii, sedaj vodimo in bomo zmagali. Zaostajali smo v Pensilvaniji in bomo zmagali. Zmagujemo v Arizoni, zmagujemo v Nevadi. Smo na poti do več kot 300 elektorskih glasov. Poglejte tudi število glasov na nacionalni ravni," je dejal Biden, ki je doslej dobil 74,4 milijona glasov volivcev po ZDA, Trump pa 70,2 milijona.

Donald Trump

Do petka zvečer je imel na svoji strani še vedno zagotovljenih 253 od 270 elektorskih glasov, kolikor jih je potrebno za zmago. Trump jih je imel 214 in tako lahko ostane še najmanj do danes ali kakšen dan več.

Biden za dokončno zmago potrebuje Pensilvanijo z 20 elektorskimi glasovi, ali pa kakšno kombinacijo dveh držav, kjer še niso prešteli dovolj glasov, da bi lahko razglasili zmagovalca - Arizona, Georgia, Nevada, Severna Karolina. Štejejo še na Aljaski, ampak tam bo zmagal Trump.

Trump bi moral za zmago osvojiti Pensilvanijo in še tri države, kar pa ni verjetno, saj trenutno vodi le v Severni Karolini. Biden je do petka zvečer svojo prednost v Pensilvaniji povečal na skoraj 29.000 glasov, vendar pa bo treba prešteti še skupaj okrog 200.000 glasovnic.

V Nevadi, kjer niso prešteli še 124.500 glasovnic, je Biden prednost povečal na 22.600 glasov, v Georgii pa na skoraj 4000 in prav toliko glasov še morajo prešteti. Za Georgio je že jasno, da bo potrebno avtomatično ponovno preštevanje glasovnic. V Severni Karolini vodi Trump s prednostjo več kot 76.000 glasov, v Arizoni pa se je Bidnova prednost zmanjšala na skoraj 29.000 glasov. V Arizoni je ostalo za štetje še okrog 173.000 glasovnic.

V ZDA se obeta dolg proces normalizacije po volitvah

Donald Trump medtem ne kaže nobenih znamenj, da je pripravljen priznati vse bolj verjeten poraz. Trumpova kampanja je že vložila številne, večinoma neuspešne tožbe proti štetju glasovnic in kljub trditvam o volilni kraji tega nikjer ni uspela dokazati. Demokrati pravijo, da gre le za poskus zavlačevanja neizogibnega trenutka, ko bo Biden razglašen za bodočega predsednika ZDA.

Trumpovi podporniki so do petka dobivali poplavo elektronske pošte z razglašanjem Trumpove volilne zmage in obtožbami, da jim demokrati kradejo volitve ter prošnjami za denar za tožbe. Trump naj bi še naprej celo načrtoval proslavo zmage na volitvah in zavrača svarila, da bo moral kmalu priznati poraz.

Priznanje poraza sicer po ustavi ali zakonih ni potrebno. Bidnova kampanja pravi, da ga bodo pač 20. januarja morali odstraniti iz Bele hiše s pomočjo policije tako kot bi druge prestopnike.

Denar za tožbe oziroma zavračanje tožb podpornike prosi tudi Bidnova kampanja, ki je v predzadnjem obdobju pred volitvami v prvi polovici oktobra zbrala kar 130 milijonov dolarjev, Trumpova pa le 44 milijonov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  08 .11. 2020 ob  18: 33
mu je reku JJ da je zmagal in naj se ne sekira, ker ga bo njegov zvesti odvetnik gvat že rešil
Obala1 |  07 .11. 2020 ob  16: 42
@td car si, lahko se pridružiš Bidenu pri pedofiliji In se Kitajci ti bodo dali kak milion za zraven ( pod mizo seveda ). Upam samo da imaš zadostno količino vazelina ....pa uživaj
td |  07 .11. 2020 ob  16: 20
@obala1, take kot si ti rabita tako Trump kot JJ, to je jasno. Vse kar tvoja domišljija spodaj naklada je bilo čisto vse ovrženo, da ne govorimo o vodnih žigih, flomastrih, glasovanju po pošti, .... še tisti, ki so to začeli so se potem opravičili, ko se je izkazalo, da je bilo vse fake news. Drugače pa me ne čudi, JJ in Trump sta oba prava heavy duty stroja za izmišljene novice. In oba rabita take kot si ti brez možganov.
Obala1 |  07 .11. 2020 ob  14: 53
-1
@td vklopi mozgane i malo zacni brat ( tezko je vendar se da ) ...namesto da bi bil hvalezen Trumpu ki gleda prepreciti goljufijo ti se kritiziraš ...obstaja ogromno zapisov o Bidenovi pedofiliji In da je psihopat a o sinu In kćerki ni dosti za dodati ( korupcija z Kino, droga In zlorabe polozajev pa se toliko da se ne utegne napisat vendar za to obstaja YouTube ter neodvisni raziskovalni članki )...pa beri malo o globoki državi ...JJ je bila najbolsa poteza da je cestital resnemu zmagovalcu ( no tudi Edina prava poteza )...zato prej ko kaj poserjes tukaj, informiraj se ( posebno pa o vodnih zigih ter glasovanju po pošti )...ma va cagar
td |  07 .11. 2020 ob  10: 07
Ta patološki narcis je to napovedal že poleti, da ne bo priznal nobenega rezultata.