BIDEN NA ZDRAVNIŠKEM PREGLEDU: Kaj je pokazal?

Svet

Predsednik Biden je sposoben opravljati svoje dolžnosti, je po sredinem zdravniškem pregledu v bolnišnici Walter Reed pri Washingtonu zapisal zdravnik predsednika ZDA Kevin O'Connor. Tako kot lani, je z majhno razliko v letih zapisal, da je Joe Biden zdrav, aktiven in vitalen 81-letni moški, je sporočila Bela hiša.

Biden je po pregledu novinarjem v šali dejal, da so mu povedali, da je videti mlajši, kot je dejansko, in zatrdil, da se od lanskega pregleda ni nič spremenilo. Ameriški predsedniki morajo vsako leto na zdravniški pregled, izvidi pa morajo biti javni, in Bela hiša jih je do večera v sredo tudi objavila. Zdravnik je zapisal še, da se Biden dobro počuti in letošnji zdravniški pregled ni odkril ničesar novega, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Biden ima še vedno vrsto manjših zdravstvenih težav. Med drugim težko hodi zaradi obrabe hrbtenice. Ima tudi manjše težave s srčno zaklopko, ki pa se v primerjavi z lanskim letom niso bistveno spremenile, je navedeno v poročilu. Ključno je, da izjemno podroben pregled ni pokazal nobenih znakov nevroloških težav, vključno s Parkinsonovo boleznijo ali možgansko kapjo, je še dodalo poročilo.

Danes 81-letni Biden sicer v času kampanje za drugi predsedniški mandat sproža zaskrbljenost med demokrati zaradi pogostega spotikanja in občasnih zmedenih izjav. Skrbi jih tudi pomanjkanje njegovih intervjujev, čeprav je v ponedeljek nastopil na komičnem večernem pogovornem šovu Late Night with Seth Meyers v New Yorku, kjer se je šalil, da je njegov nasprotnik v bitki za položaj predsednika, 77-letni republikanec Donald Trump, še hujši.

Trump je sicer začel mešati osebe, kot na primer svojo nasprotnico v tekmi za republikansko nominacijo Nikki Haley in nekdanjo predsednico predstavniškega doma kongresa Nancy Pelosi. Vendar pa Trump ponavlja, da je odličnega zdravja in da je opravil tudi kognitivni preizkus, rezultati pa naj bi bili izjemni. Podrobnosti Trumpovega zdravniškega pregleda niso znani, ker ni predsednik in mu jih ni treba objaviti.

Biden se je nedavno ostro odzval na komentar posebnega tožilca, ki ga je sicer opral krivde v preiskavi odtujitve dokumentov iz Bele hiše, vendar dodal, da je Biden dobronamerni starček, ki pozablja stvari.

Od takrat pa je začel na račun skrbi o svoji starosti raje zbijati šale in pred kratkim je spravil v smeh donatorje v Kaliforniji, ko je v odzivu na citirane misli grškega antičnega filozofa Aristotla dejal, da ga je osebno poznal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija