BI RADI POHITRILI SVOJE POMNJENJE? S temi triki bo spomin "delal kot urca"

Trendi

Ne glede na to, ali gre za novo tehnologijo ali tuji jezik, je učenje novih stvari pot do uspeha. Če se hitro učiš, si enostavno v prednosti. Znanost pravi, da obstaja šest učinkovitih načinov za hitrejše pomnjenje informacij, ki obenem omogočajo, da te informacije tudi dalj časa ostanejo v glavi.

1. Predstavljajte si, da morate poučevati nekoga drugega

Če si predstavljate, da boste morali nekoga drugega naučiti to, kar se morate naučiti sami, si boste v skladu s študijo, opravljeno na washingtonski univerzi v mestu St. Louis, informacije zapomnili dosti hitreje. In ne samo to, zapomnili si boste tudi precej več informacij!

2. Zapiske si delajte ročno

Čeprav je lahko zapisovanje na računalnik hitrejše, vam bo uporaba pisala in papirja pomagala pri boljšem učenju in razumevanju. Raziskovalci na Univerzi Princeton so ugotovili, da so študentje, medtem ko so si ročno delali zapiske, bolj aktivno poslušali in lažje prepoznali pomembne informacije.

3. Učite se v kratkih intervalih

Na univerzi v Louisiani predlagajo, da je učenju nove snovi najboljše posvetiti od 30 do 50 minut. "Vse, kar je manj kot 30 minut, je premalo in vse, kar je več kot 50 minut, je preveč, saj možgani naenkrat ne morejo sprejeti toliko informacij," pravi strokovnjakinja za učne strategije Ellen Dunn. Ko končate z učenjem, si vzemite pet do deset minut odmora, preden se začnete ponovno učiti.

4. Med učenjem si privoščite spanec

Glede na nove raziskave, objavljene v reviji Psychological Science, spanec med učnimi seansami zelo dobro vpliva na spomin.

V raziskavi, ki je potekala v Franciji, so se udeleženci učili prevoda 16 besed iz jezika svahili. Udeleženci v "budni" skupini so prvo učno seanso zaključili zjutraj in drugo zvečer istega dne, medtem ko so udeleženci v "spalni" skupini prvo učno seanso zaključili zvečer, spali in naslednje jutro zaključili drugo učno seanso. Tisti, ki so spali med seansama, so si v povprečju zapomnili približno 10 od 16 besed, tisti, ki niso spali, pa le približno 7,5 besed.

5. Uporabite moč razmaknjenega učenja

V intervjuju za New York Times je Benedict Carey, avtor knjige Kako se učimo, povedal, da je učenje kot zalivanje zelenice. "Zelenico lahko zalivate enkrat na teden 90 minut ali trikrat na teden 30 minut, ampak zelenica bo na daljši rok bolj zelena, če jo boste zalili večkrat na teden po malo kot enkrat na teden močno," je dejal Carey.

6. Spreminjajte tehnike učenja

Glede na študijo na medicinski fakulteti Univerze Johns Hopkins pri učenju nove stvari pomaga, da spremenite način učenja. V poskusu so bili udeleženci pozvani, da se naučijo rešiti računalniško nalogo. Tisti, ki so med drugo učno seanso uporabili spremenjeno tehniko učenja, so bili bolj uspešni od tistih, ki so uporabili isto tehniko učenja.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija