BI RADI IZBOLJŠALI SVOJ INTELIGENČNI KVOCIENT? Pomagal vam bo Izolan, ki se je domislil IQ Universe vodiča (FOTO)

Izola

28-letni Izolan Janž Gornik je prišel na zanimivo idejo narediti vodič za reševanje nalog iz logike. Ideja se mu je porodila, ko se je v času študija na ljubljanski univerzi udeležil preverjanja inteligenčnega testa, ki ga organizira slovenska Mensa. Preko platforme Janž zdaj zbira finančna sredstva za izdajo vodiča v slovenskem jeziku, v angleškem jeziku je že izšel. Zbrana sredstva bo namenil strunjanskemu Centru za usposabljanje otrok s posebnimi potrebami Elvira Vatovec.

28-letni Izolan Janž Gornik trenutno prebiva v Angliji, v Londonu, kjer je zaposlen kot zunanji izvajalec za podjetje Google, za italijansko tržišče. Na ljubljanski Fakulteti za družbene vede je študiral mednarodne odnose in prav v času študija se je odločil, da bo tudi sam preveril svoj inteligenčni kvocient.

"Mensa, mislim da dvakrat letno, organizira preverjanje znanja. Plačaš 20 evrov in se ga udeležiš," opisuje Gornik.

Mensa (Mensa International) je največje, najstarejše in najbolj znano društvo, katerega člane odlikuje visok inteligenčni kvocient. Potencialni člani morajo preseči mejo zgornjih dveh odstotkov (138) kateregakoli standardnega inteligenčnega testa. Gornik je presegel celo najvišjo mejo (147) in se uvrstil med odstotek vseh ljudi na svetu, ki jim to uspe.

"Ko sem začel s pripravo vodiča, so bili ciljna skupina najstniki, dijaki in študentje začetnih letnikov fakultet, ki bi radi preverili, kakšno je testiranje pri Mensi. Ko je bila knjiga končana, sem jo ponudil v testiranje tudi odraslim in izkazalo se je, da je primerna za vse starosti," razlaga Izolan.

Nastal je vodič za reševanje nalog iz logike IQ Universe. Ker vsaka stvar nekaj stane, je pred dvema tednoma pričel z akcijo zbiranja sredstev na platformi Indiegogo. Projekt je že poleti predstavil Centru za usposabljanje otrok s posebnimi potrebami Elvira Vatovec iz Strunjana, kjer so bili nad sodelovanjem takoj navdušeni. Zbrana sredstva bo tako v celoti namenil centru.

Preko spleta mu je do sedaj uspelo zbrati 1500 evrov. "Kar je 95 odstotkov zastavljenega cilja. Pomoč je prišla iz 17 držav, od Singapurja, Indije do Anglije in tako naprej, kjer so ljudje donirali tako, da so knjigo kupili. Začetni zagon se je trenutno ustavil, a bi nujno potrebovali malo spodbude, da prečkamo končno črto 100 odstotkov in doseženo zastavljen cilj," pravi 28-letnik.

Knjiga, ki bo na slovenskem trgu izšla predvidoma čez dva tedna, vsebuje naloge iz logike, kakršne uporablja organizacija Mensa pri svojem testiranju, katere član je tudi Gornik. "Sestavili smo testno skupino 72 ljudi, ki je po prebrani knjigi v povprečju zvišala rezultat IQ testiranja za kar 31 odstotkov," še dodaja.

Naročniki knjige imajo možnost sami odločiti, kako bo njihov denar v okviru centra Elvire Vatovec porabljen. Lahko ga namenijo v sklad za izlete in izvenšolske dejavnosti, v sklad za šolske potrebščine socialno ogroženih otrok ali v šolski sklad za vse ostale potrebe. Akcija se bo zaključila 3. decembra.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija