BERTOKI IN PRADE NA SVOJE? Potrdili so možnost referenduma o novi občini

Koper

V Bertokih dopuščajo možnost referenduma o samostojni občini, če s koprsko občino ne bodo dosegli konsenza glede občinskega prostorskega načrta. Možnost referenduma so potrdili na zboru krajanov Bertokov prejšnji četrtek. Predsednik sveta Krajevne skupnosti Bertoki Andraž Hribovšek sicer miri, da z občino sodelujejo in da ne gre za grožnjo.

Mestna občina Koper je rok za podajo pripomb in predlogov na osnutek občinskega prostorskega načrta podaljšala do 30. aprila, v Bertokih pa nameravajo maja in junija izvesti delavnice, ki bi krajanom pomagale bolje razumeti strokovne podlage za pripravo prostorskega načrta.

Po 30. aprilu "nimamo nobenega zagotovila več, da se bodo ugotovitve teh delavnic upoštevale pri pripravi občinskega prostorskega načrta", je opozoril Hribovšek. Po njegovih besedah so zbor krajanov pripravili prav z namenom, da poudarijo željo, da se njihove ugotovitve upošteva.

Hribovšek sicer miri, da bi bila morebitna pobuda za referendum o ustanovitvi samostojne občine aktualna le, če ne bi dosegli konsenza s koprsko občino. Referendum torej "ni nikakršna grožnja", pač pa gre po Hribovškovih besedah za to, da si pustijo odprte vse možnosti, če dogovora ne bi bilo mogoče doseči.

Koprski župan Aleš Bržan je na četrtkovem zboru krajanov prisotne pozval, naj ne prehitevajo. "Krajani niso postavljeni ob zid, polagam upanje na delavnice, ki bodo pokazale skupno pot za prostor po meri ljudi. Prav je, da se razmišlja o možnih načinih za reševanje problemov, to je eden od načinov, a mislim, da je potreba po tej poti še zelo daleč," je navedel župan.

Skladno z osnutkom občinskega prostorskega načrta je prav območje Bertokov eno od tistih, kjer občina načrtuje največje širitve stavbnih zemljišč. Ti načrti so naleteli na nasprotovanje krajanov, ki so zahtevali več časa za razumevanje strokovne podlage in celo zamrznitev izvedbenega dela občinskega prostorskega načrta. Občina je javno razgrnitev osnutka dokumenta naknadno podaljšala do konca aprila.

V minulih tednih so prišle na dan tudi informacije o špekulacijah s kmetijskimi zemljišči v Bertokih, ki bi po osnutku prostorskega načrta postala zazidljiva. Posamezniki naj bi opeharili lastnike tamkajšnjih parcel. Med vpletenimi naj bi bil tudi občinski uradnik, na občini pa so v zvezi s tem že sprožili postopke.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  26 .04. 2022 ob  12: 03
Déjà vu! Podoživljamo kar se je pred leti dogajalo v Ankaranu? Kot koprčanu mi je seveda žal, vendar če pogledamo na stvar z druge perspektive, lahko rečem, da se to zgodi, ko oblast nekaj dela in pripravlja brez deležnikov (ljudi, občanov, krajanov). Vse kaže na to, da so tudi v tej zgodbi v ozadju veliki, veliki, apetiti po zemljiščih, torej močan gradbeni lobi, prav tako kot je bilo v Ankaranu. Če bo župan Boris ostal zapisan kot tisti, ki je "zgubil" Ankaran, bo očitno župan Aleš ostal zapisan kot tisti, ki "zgubil" kakšen drugi del občine.

Škoda, da tej ljudje nikakor ne uspejo razumeti, da so bili izvoljeni za to, da delajo v korist VSEH občanov, ne pa ozkega profitersko naravnanega lobija!
Alozi |  26 .04. 2022 ob  10: 34
ma lepo vas prosim,no, Že vsaka vas bo občina v sloveniji...ma kaj se hecamo?
frikofrkic |  25 .04. 2022 ob  20: 11
18
Zakaj se mi zdi, da je za takimi akcijami vedno skrita kaka Barbara Verdnik?
Olgo Franco |  25 .04. 2022 ob  16: 10
-7
Menjajmo župana in ne občino !