Berlusconi s protesti na dan glasovanja o njegovi usodi v senatu

Nedavno preimenovana konservativna stranka Silvia Berlusconija Naprej, Italija za to sredo, ko naj bi italijanski senat glasoval o izključitvi nekdanjega premiera po pravnomočni obsodbi zaradi davčne utaje, poziva k protestu. V boju za ohranitev senatorskega sedeža Berlusconi sicer italijanskega predsednika Giorgia Napolitana poziva k pomilostitvi.

Podporniki bivšega premiera in medijskega mogotca so policijo že obvestili, da v sredo pripravljajo protest pred Berlusconijevo palačo v središču Rima.

Senat se bo namreč na zasedanju v sredo izrekel o izključitvi Berlusconija iz senatnih klopi, potem ko je zanjo pred tem že glasovala pristojna senatna komisija za vprašanja imunitete. Poznavalci pričakujejo, da bodo senatorji izključitev podprli.

Podlaga za glasovanje je lani sprejeti protikorupcijski zakon, ki določa, da v Italiji osebe, pravnomočno obsojene na več kot dve leti zapora, ne smejo sedeti v parlamentu ali kandidirati na parlamentarnih volitvah. Berlusconi in njegovi zavezniki trdijo, da zakon ne more veljati za dejanja, storjena pred njegovo uveljavitvijo.

Berlusconiju so sicer avgusta izrečeno pravnomočno kazen štirih let zapora v skladu s splošno amnestijo znižali na eno leto. Poleg tega mu kazni zaradi starosti ni treba prestati v zaporu, temveč jo lahko opravi s hišnim priporom ali družbeno koristnimi deli.

Berlusconi je predsednika Napolitana v soboto pozval, naj ga nemudoma pomilosti, da bi se tako izognil ponižanju ob opravljanju družbeno koristnih del. Kot je dejal, bi bilo "nesprejemljivo in absurdno", da bi on opravljal javna dela. Uradno pa za pomilostitev Berlusconi ne bo zaprosil, saj bi to ranilo njegovo "dostojanstvo", piše nemška tiskovna agencija dpa.

Obenem bivši premier v teh dneh še stopnjuje svojo retoriko. Obsodbo zaradi davčne utaje v primeru Mediaset in posledično morebitno izključitev iz senata je v soboto tako označil za poskus državnega udara s strani levice.

"Po 20 letih neuspešnih poskusov bo senat v sredo glasoval o odstranitvi vodje zmerne desnice. Tej potezi se reče državni udar. Levica naj se zaveda, da me ni strah. Ni mi treba prositi za odpuščanje, saj sem popolnoma nedolžen," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal v nagovoru podmladku svoje stranke.

Deli novico: