BERLIN DOKAZAL S TESTIRANJI: Navalni brez dvoma zastrupljen z živčnim strupom

Svet

S testiranji so jasno dokazali, da je bil ruski opozicijski politik Aleksej Navalni zastrupljen s kemičnim živčnim strupom, je danes sporočila nemška vlada. Berlin od Moskve zahteva pojasnila.

V preiskavi, ki jo je na pobudo berlinske bolnišnice Charite izvedla nemška vojska, so našli dokaze o prisotnosti strupa iz skupine novičok v telesu Navalnega, piše na spletni strani nemške vlade.

O tem se je nemška kanclerka Angela Merkel posvetovala z več nemškimi ministri, med drugim ministrom za notranje zadeve Horstom Seehoferjem, zunanjim ministrom Heikom Maasom in obrambno ministrico Annegret Kramp-Karrenbauer.

"Šokantno je, da je bil Aleksej Navalni v Rusiji žrtev napada s kemičnim živčnim strupom," so sklenili kanclerka in ministri, je sporočil tiskovni predstavnik vlade Steffen Seibert. "Nemška vlada najostreje obsoja ta napad," so dodali. Rusko vlado so pozvali, naj zadevo pojasni.

Z rezultati preiskave bo nemško zunanje ministrstvo seznanilo ruskega veleposlanika v Berlinu. O njih pa bodo poročali tudi partnerjem v Evropski uniji in zvezi Nato. S partnerji se bodo posvetovali o primernem skupnem odzivu.

Poleg tega bodo stopili v stik z Organizacijo za prepoved kemičnega orožja (OPCW), še piše na strani nemške vlade.

Zdravniki v bolnišnici Charite so že pretekli teden sporočili, da klinične ugotovitve kažejo na zastrupitev Navalnega s snovjo iz skupine zaviralcev holin esteraz. Tedaj še niso ugotovili, za katero snov gre.

Ruski zdravniki in oblasti že ves čas zanikajo, da bi bil ruski opozicijski politik zastrupljen. Trdijo, da je padel v komo zaradi motnje v presnovi, ki je povzročila nenaden padec ravni sladkorja v krvi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija