BEOVIĆEVA O TEM, KDAJ BO ZAČEL UPADATI PETI VAL: "Zdaj je čas, ko se splača stisniti zobe"

Slovenija

Po besedah predsednice zdravniške zbornice Bojane Beović bi upad petega vala epidemije covida-19 lahko okvirno pričakovali v sredini februarja. Kot je dejala v izjavi za medije, je treba ločiti med bolniki, ki so v bolnišnice sprejeti zaradi covida-19, in bolniki, ki so hospitalizirani zaradi drugih bolezni, ob tem pa okuženi s koronavirusom.

Bojana Beović

Število covidnih bolnikov v bolnišnicah se po besedah predsednice Zdravniške zbornice Slovenije in infektologinje Bojane Beović v Sloveniji dviga zelo počasi, komaj opazno. Kot je pojasnila, gre pri dnevnih podatkih o številu covidnih bolnikov "morda za nekakšno valovanje", ne pa povečanje. Oddelke intenzivne terapije pa počasi zapuščajo osebe, ki so se okužile še s koronavirusno različico delta.

Spomnila je, da so doslej valovi epidemije covida-19 praviloma potekali tako, da so se naprej okužili mlajši v populaciji, nato pa starejši. Slednji so nato čez čas potrebovali bolnišnično zdravljenje, še nekaj dni pozneje pa nekateri od njih intenzivno zdravljenje.

Če bo pri nas tako potekal tudi peti val, ni znano, je dejala. Izkušnje evropskih držav, ki so se z različico omikron soočile pred Slovenijo, pa kažejo, da so v bolnišnico sprejemali bolnike s covidom-19, in ne zaradi covida-19, število bolnikov na oddelkih intenzivne nege pa se skorajda ni spreminjalo.

Ob tem je spomnila na razlike med Slovenijo in nekaterimi zahodnoevropskimi državami v precepljenosti ranljive populacije: "Upam, da se ta razlika ne bo izkazala na način, da bi mi vendarle imeli še kak hujši val."

Če do takega scenarija vendarle ne bo prišlo, napoveduje, da se bo peti val covida-19 začel umirjati nekje v sredini februarja. "Zdaj je čas, ko se splača stisniti zobe," je pozvala.

Komentirala je tudi nekoliko višje številke umrlih covidnih bolnikov v zadnjih dneh. Gre za bolnike, ki so se pred tedni okužili s takrat še prevladujočo različico delta. Zdravljenje tako na navadnih kot intenzivnih covidnih oddelkih namreč v poprečju traja 14 dni, zato do tragičnih razpletov prihaja v teh dneh, je pojasnila.

Vsem v gospodarstvu svetuje, naj delo organizirajo v več ločenih mehurčkih, a se zaveda, da je zaradi pomanjkanja kadra to verjetno težko izvedljivo. Zaposlenim tako svetuje čim manj stikov na delovnem mestu.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Resnica očem skrita |  25 .01. 2022 ob  09: 35
Predolgo ljudje že stiskamo zobe, dosti predolgo. Razmišljamo da se najbolj splača vas vse stisnit za vrat...
Istriano |  25 .01. 2022 ob  09: 15
Slovenski epidemiologi, kje so vaši USPEHI?
Miura |  25 .01. 2022 ob  08: 37
Obala - glede na vse tvoje komentarje, se čudim, zakaj še sploh živiš v tej "sloveniji"....
vseved |  25 .01. 2022 ob  00: 49
Gospa BEOVIĆ , čas je, da se poslovite.
Obala1 |  24 .01. 2022 ob  21: 45
@miura na čem si ti? in zakaj to ne jemlješ ? poslušaj še naprej te strokovnjake in liži jim rit ...itak za kaj drugega bi moral malo mislit vendar to ne gre glih tako
Miura |  24 .01. 2022 ob  21: 16
-5
Tudi tvoja je bila neodgovorna, rezultat je viden, bolana primitivnost in debilnost ......
Obala1 |  24 .01. 2022 ob  18: 48
Škoda, da v njenem času ni bilo kondomov ali kako bi dodali, super bi bilo, da je njena mama stisnila noge vendar zal ni
Ištrijan |  24 .01. 2022 ob  18: 37
Naslednja 2 tedna bosta kljucna!........kje smo to ze slisali?!