BELA JADRA PRED IZOLO IN BERNARDINOM: Velikonočna regata za 700 jadralcev iz 15 držav

Izola

Za veličasten prizor, ki mu bomo ponovno priča ta konec tedna, sta zaslužna Jadralni klub Burja in Jadralni klub Pirat, saj že tri desetletja organizirata Izola Spring Cup in Velikonočno regato, na katerih se bo letos pomerilo skoraj 700 tekmovalcev iz 15 držav.

Dva dni pred uradnim odprtjem 32. Izola Spring Cup-a je na seznamu prijavljenih 236 jadralcev (178 posadk) iz 11 držav, nastop na 27. Velikonočni regati pa je do danes potrdilo kar 450 tekmovalcev iz Avstrije, Azerbajdžana, Hrvaške, Nemčije, Madžarske, Italije, Lihtenštajna, Malte, Nizozemske, Portugalske, Slovenije, Srbije, Slovaške in Ukrajine.

Vpliv Velikonočne regate na lokalni turizem so lani ocenjevali na Fakulteti za turistične študije v Portorožu. Ugotovili so, da četrtina udeležencev ustvari med sedem in osem nočitev v hotelih, četrtina je enako dolgo nastanjenih pri zasebnikih, za bivanje pa porabijo povprečno 625 evrov na osebo. Pri gostincih jadralski gostje za hrano in pijačo odštejejo približno 245 evrov, za jadralne pripomočke v času obiska namenijo do 140 evrov na osebo, za spominke 55 evrov, za druge izdelke in storitve pa okoli 77 evrov.

Tako Velikonočna regata kot Spring Cup sta velik organizacijski zalogaj, ki ga ne bi bilo mogoče izpeljati brez prostovoljcev. V organizacijo je vpetih več kot 100 ljudi, ki si večinoma vzamejo dopust, da lahko pomagajo pri pripravah.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija