BARCOLANA BO 8. OKTOBRA: Do tega trenutka že 700 prijavljenih jadrnic, znova bodo začeli v Izoli

Izola

Tržaški zaliv bo 8. oktobra gostil 55. Barcolano, največjo jadralsko regato s skupinskim startom. Organizatorji so na predstavitvi v Portorožu povedali, da je že več kot 700 prijavljenih jadrnic, toliko jih še nikoli ni bilo v začetku septembra.

Start regate bo ob 10.30 med Barkovljami in gradom Miramare, cilj bo pred Velikim trgom v Trstu. Dan prej bo potekala posebna regata Go to Barcolana from Slovenija oziroma Na Barcolano iz Slovenije. Na njej na morju iz Izole proti Trstu pričakujejo okrog 50 jadrnic, še enkrat več pa naj bi bilo dan pozneje slovenskih posadk na Barcolani. Letos bo na vodi tudi mednarodna flota razreda L30, ki bo v dneh pred Barcolano tekmovala na svetovnem prvenstvu v Izoli in se bo regate udeležila z ločenim startom.

Športni direktor Barcolane Dejan Bassi je ob tem dejal, da ta čas še ne vedo, katere izmed najboljših jadrnic iz preteklih let bodo na startni črti, "saj so po tradiciji tisti, ki pridejo najhitreje v cilj, zadnji med prijavljenimi".

Tudi slovenska olimpijka v jadranju Tina Mrak še ni mogla potrditi, na kateri jadrnici bo nastopila. "Pogovori še potekajo. Je pa Barcolana posebna regata, ki sem se je veselila že kot majhna deklica, ko sem gledala obrate na Debelem rtiču. Ni pa tako stresna, kot je olimpijsko jadranje," je povedala Tina Mrak.

Razpeta je med treniranjem mladih in jadranjem v razredu RC44, obenem pa ni opustila načrtov, da bi si z Jakobom Božičem v razredu 470 mešano izborila nastop na olimpijskih igrah v Parizu prihodnje leto.

Barcolana Nuota: pronti a rituffarci in acqua ????‍♀️????‍♂️ Sul sito di Barcolana sono aperte le iscrizioni alla nona edizione della #BarcolanaNuota, l'evento dedicato agli appassionati di nuoto open water in programma domenica 1 ottobre. Che aspettate? Correte a iscrivervi ???????????? bit.ly/3PsJ1qd US Triestina Nuoto Acqua Dolomia Coop Murphy&Nye #Barcolana55 presente by #Generali

Posted by Barcolana on Utorak, 5. septembar 2023.

"Petinpetdeseta regata bo nekaj posebnega. Običajno je največji poudarek dan zmagovalcu, ampak zmaga pripada vsem jadralcem, ki sodelujejo na regati. In to vsem članom ekip, kar bomo skušali letos še posebej izpostavljati," je povedal Bassi.

Regato Na Barcolano iz Slovenije vodo izpeljali osmič. "Leta 2016 je bilo na njej le pet jadrnic, ki so se borile po izjemni burji. Število se je vsako leto nato povečevalo. Letos bomo znova začeli v Izoli in ne v Portorožu, kot lani, cilj pa bo v Tržaškem zalivu," je povedal Igor Filipičič, predsednik kluba Sirena, ki pripravlja ta del regate.

Ameriška jadrnica Deep Blue s krmarko Wendy Schmidt je zmagala 9. oktobra lani na 54. Barcolani. Druga je bila branilka naslova, tržaška Arca SGR, tretja druga tržaška jadrnica Portopiccolo s slovenskim krmarjem Mitjo Kosmino, četrta pa slovenska Way of Life, zmagovalka predlani, ki jo je krmaril koprski olimpijec Gašper Vinčec.

Mednarodna žirija je dva dni pozneje diskvalificirala jadrnici Arco in Way of Life. Slovenska je proti tržaški Arci vložila dva protesta, italijanska pa enega proti Way of Life.

Arca je v morje odvrgla strgano jadro in pustila, da ga je odstranilo spremljevalno plovilo, kar je v nasprotju s pravili. Drugega je slovenska posadka vložila zaradi obnašanja Furia Benussija, vodje in krmarja Arce, ki je fizično obračunal s članom slovenske posadke Alessandom Mansuttijem, nekdanjim svetovnim prvakom v veslanju. Arca pa je vložila protest, ker enega člana posadke Way of Life ni bilo na seznamu prijavljenih za regato.

Organizatorji Barkovljanke so sicer lani pred regato pričakovali okrog 2000 jadrnic, registriranih za nastop pa je bilo precej manj, 1614. Ob jubilejni 50. izvedbi leta 2018 so v vseh kategorijah zabeležili rekordnih 2689 vpisanih posadk.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  12 .09. 2023 ob  13: 51
Tekme na Bonifiki pa prestavljajo kaj v nogometnem svetu?
Alessandro |  09 .09. 2023 ob  20: 40
-2
Napihnjena regata ,ki v bistvu ne predstavlja v jadralnem svetu nič..