'BARBIKA ZA POKLICE': Kampanja, ki navdihuje dekleta po vsem svetu (FOTO, VIDEO)

Trendi

54-letna britanska znanstvenica Maggie Aderin-Pocock je prejela prav posebno priznanje za svoje delo na vesoljskem teleskopu James Webb in njen prispevek k spodbujanju deklet k znanosti. Priznanje je bila unikatna Barbika, izdelana v njeni podobi. Aderin-Pocockova je prva temnopolta ženska, ki je osvojila zlato nagrado na podelitvi nagrad Physics News Awards in tudi nekdanja predsednica britanskega znanstvenega združenja. Ona in šest drugih pomembnih žensk je bilo počaščenih z lastno barbiko, ki jo je ustvarilo podjetje Mattel v čast ženskam, ki dekletom utirajo pot v znanost. Med drugimi prejemnicami so sestre Wojcicki, Antje Boetius, Li Jinuo in Katyo Echazarreta.

Aderin-Pocockova se je že kot deklica zaljubila v vesolje in se zavezala, da bo približala znanost in vesolje več tisočim dekletom. S svojim delom si prizadeva navdihniti naslednjo generacijo znanstvenikov, še posebej deklet ter jim dati vedeti, da so STEM (ang. science, technology, engineering, and mathematics, slo. znanost, tehnologija, inženiring in matematika) dostopni tudi njim. Barbie Aderin-Pocockove ima oblečeno zvezdnato obleko in ob njej je tudi miniaturen teleskop, ki simbolizira njen prispevek k raziskovanju vesolja.

Znanstvenica upa, da bo razširjena ponudba punčk Barbie pomagala razbiti stereotipe in dekletom dala vedeti, da so lahko znanstvenice. Njena Barbie je samo ena izmed mnogih novih Barbik, ki so bile izdane v okviru kampanje 'Barbika za poklice', katere namen je spodbujati dekleta k razmišljanju o karierah in poklicih, ki jih ponuja svet. Barbie predstavlja različne poklice, kot so veterinarka, zdravnica, kuharica in astronavtka, kar pomeni, da deklice lahko izbirajo različne možnosti in razvijajo svoje interese in hobije.

Aderin-Pocockova se je med drugim udeležila številnih televizijskih oddaj, v katerih je predstavljala znanost na razumljiv in zanimiv način. Prav tako je avtorica knjig, ki spodbujajo otroke in mladostnike k razmišljanju o znanosti in vesolju. Njeno delo na vesoljskem teleskopu James Webb je bilo ključno pri razvoju tehnologije, ki nam bo omogočila boljši vpogled v vesolje in razumevanje našega sveta.

Barbika v njeni podobi je le eden izmed načinov, kako lahko Aderin-Pocockova doseže svoj cilj. S tem priznanjem je postala vzornica številnim dekletom, ki si želijo slediti svojim sanjam in postati znanstvenice. Upa, da bodo njena lutka in druge Barbike za poklice spodbudile dekleta k razmišljanju o različnih karierah in poklicih ter jim dale vedeti, da so vse možnosti odprte tudi zanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija