AVSTRIJSKA GORNICA ZDRSNILA V SMRT: V soboto več reševanj zaradi nepripravljenosti

Kronika

Na območju Jezerske Kočne se je v soboto popoldan smrtno ponesrečila avstrijska gornica. Zdrsnila je pri prečenju izpostavljenega, s snegom prekritega dela, in umrla po prevračanju po melišču, so sporočili s Policijske uprave Kranj.

Fotografiji sta simbolični.

Posredovala je helikopterska posadka Slovenske vojske z dežurno ekipo reševalcev in policistom gorske policijske enote na krovu, ter kranjski gorski reševalci. Vse okoliščine kažejo na nesrečo in zdrs zaradi neustrezne in pomanjkljive opreme. Na mestu zdrsa je bil trd sneg, deloma tudi led, so dodali policisti.

Gorski reševalci so v soboto reševali še pri koči v Tamarju zaradi poškodbe roke, pri Sankaški koči in na Prevali zaradi slabosti ter na Slemenovi Špici zaradi poškodbe noge. Vključen je bil tudi vojaški helikopter. Več intervencij je bilo tudi na primorskem koncu

Policijski helikopter pa je z reševalci opravil reševanje dveh zaplezanih moških na grebenu Kočne, ki sta se neustrezno pripravila na turo. Zato sta ostala zaplezana in je bilo potrebno reševanje. Rešili so ju tik pred temo.

Ob tem na policisti znova opozarjajo na zahtevne razmere v gorah. "Kdor ni izkušen, kdor ne pozna nevarnosti ture in kdor nima opreme, ali pa je ne zna uporabljati, naj se ne loteva težkih tur ali pa naj angažira licenciranega gorskega vodnika. Razmere so ponekod že zimske in zahtevajo uporabo alpinistične opreme ter določenih znanj in izkušenj," so posvarili.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  21 .11. 2021 ob  11: 30
nikoli mi ne bo jasno zakaj ljudje rinejo v hribe neustrezno opremljeni, v neugodnem vremenu in ne upoštevajo opozoril in navodil .....pa kakšno plačilo reševanja bi tudi pripomoglo k bolj pametnemu obnašanju