AVSTRIJA SPOROČILA ODLOČITEV GLEDE ODPIRANJA MEJ: Odprto za vse, razen za eno državo!

Slovenija

Avstrija bo v četrtek odprla meje za vse sosednje države, razen za Italijo. Kot je danes sporočil avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg, bo Dunaj odpravil nadzor na meji ter zdravstveni nadzor na mejah z Nemčijo, Lihtenštajnom, Švico, Slovaško, Slovenijo, Češko in Madžarsko, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Dodal je, da bodo z vsemi zgoraj omenjenimi državami od četrtka dalje na meji veljale razmere, ki so bile pred pandemijo, tako da ob vstopu v Avstrijo ne bo več potrebna obvezna karantena ali potrdilo o neokuženosti z novim koronavirusom. Na meji z Italijo omejitve ostajajo v veljavi, bodo pa prihodnji teden ponovno ocenili razmere.

"Videti je, da so se tudi v Italiji razmere bistveno izboljšale in posamezne dežele, kot je npr. Južna Tirolska, že kažejo dobre številke glede covida-19," je dejal Schallenberg. Dodal je, da je cilj, da se meje z Italijo odprejo takoj, ko bodo številke to dopuščale.

Avstrija je sicer nadzor na meji s Slovenijo, ki je notranja meja EU, uvedla še pred pandemijo in sicer leta 2015 na vrhuncu begunske krize. Slovenija je ta nadzor večkrat označila za nepotrebnega in da povzroča gospodarsko škodo. Ljubljana je Dunaju tudi uradno predlagala vzpostavitev mešane policijske patrulje na meji z državama po vzoru mešanih policijskih patrulj z Italijo in Hrvaško.

V Evropski komisiji so v odzivu na odločitev Avstrije dejali, da na splošno ne komentirajo specifičnih ukrepov posameznih držav. Spomnili so na smernice, po katerih pri ukrepanju članic ne bi smelo biti diskriminacije na podlagi državljanstva, ter na stalne pozive k usklajevanju in medsebojnem obveščanju članic, zlasti sosed.

V primeru kršitev smernic se zavzemajo za dialog. Pojasnili so, da so v minulih tednih že vzpostavili stik s članicami, ki so ubrale pristope v nasprotju s smernicami. V odzivu na konkreten primer Avstrije in Italije, ki ga niso želeli izrecno komentirati, so izpostavili, da dokler odločitve temeljijo na epidemioloških merilih in omenjenih smernicah, se jim ne bi zdele sporne.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija