AVSTRIJA NE BO ČAKALA EU: Že aprila nameravajo uvesti "zelena potrdila"

Svet

V Avstriji so danes predstavili pobudo za uvedbo t. i. zelenega potrdila za cepljenje proti covidu-19, testirane in prebolele. V prihodnjih dneh nameravajo predstaviti pravno podlago za začetek uvedbe potrdila, sprva za vse testirane. Potrdilo bi lahko bilo poskusno na voljo že aprila, poročajo avstrijski mediji.

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes sporočil, da ne želijo čakati na rešitev glede potrdil na evropski ravni, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Avstrijski minister za zdravje Rudolf Anschober namerava že v četrtek v parlamentu predstaviti predloge za uvedbo potrdila. Gre predvsem za pravna vprašanja in tehnično izvedbo, za slednje so prejšnji teden že našli izvajalca.

V okviru prve faze nameravajo digitalizirati potrdilo o testiranju, ki ga bo možno predložiti preko kode QR. V sredini aprila naj bi zaključili to fazo in bo takrat tudi na voljo uporabnikom. V okviru drugega dela pa nameravajo do najkasneje junija omogočiti še potrdila za ozdravljene po covidu-19 in cepljenje.

Evropska komisija je ravno danes predlagala zakonodajo za uvedbo covidnega potrdila, ki naj bi državljanom EU olajšalo potovanja to poletje. To "digitalno zeleno potrdilo" bo dokaz, da se je oseba cepila proti covidu-19, da ima negativen izid testa na okužbo z novim koronavirusom ali da je prebolela covid-19. Potrdilo bo brezplačno, na voljo bo v digitalni ali papirnati obliki.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija