AVSTRIJA DODATNO ZAPIRA MEJNE PREHODE: Kje bomo Slovenci lahko prečkali mejo?

Slovenija

Na avstrijskih mejnih prehodih s Slovenijo bodo od danes v veljavi nove omejitve. K že doslej zaprtim mejnim prehodom so dodali še Holmec, Jurij, Šentilj magistrala ter Korensko sedlo, je na Twitterju objavilo ministrstvo za zunanje zadeve.

Dodaja, da ostaja nespremenjen režim na prehodih Karavanke, Šentilj (avtocesta, železniška postaja), Gornja Radgona in Kuzma. Prehodi Trate, Radlje, Ljubelj so odprti med 5. in 21. uro ter Vič med 5. in 23 uro.

Nove omejitve na avstrijskih mejnih prehodih sodijo v sklop avstrijskih ukrepov v okviru prizadevanj za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

Z zaprtjem mejnega prehoda Holmec se ne strinjajo na Koroškem. Ta mejni prehod namreč za dnevne poti v službo v Avstrijo uporablja veliko prebivalcev Mežiške doline, za katere je pot prek mejnega prehoda Vič precej daljša.

Svet koroške regije, ki ga sestavljajo župani, je zato včeraj na slovensko vlado ter ministrstvi za zunanje in za notranje zadeve poslal pismo, v katerem prosi, da mejni prehod Holmec ostane odprt, tako kot še preostala dva koroška mejna prehoda Radelj in Vič. Kot je povedal predsednik sveta regije in župan Občine Vuzenica Franjo Golob, na odgovore pristojnih še čakajo.

Jelko Kacin

Kasneje je govorec vlade za covid-19 Jelko Kacin tvitnil, da zunanje ministrstvo aktivno išče primerno rešitev in dogovor z Avstrijo, da bi mejni prehod Holmec ostal tudi v prihodnje odprt vsaj za delovne migrante.

V Avstriji so doslej okužbo z novim koronavirusom potrdili pri 10.387 ljudeh, največ na Tirolskem. Skupno so v državi izvedli več kot 55.800 testov na okužbo. Zaradi koronavirusne bolezni 19 so v sosednji državi po poročanju avstrijskih medijev doslej zabeležili 146 smrtnih primerov.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija