AVSTRALSKI ŠTUDENT IZPUŠČEN: Na vprašanje, kaj se je zgodilo v Severni Koreji, je odgovoril tole (VIDEO)

Svet

Avstralski premier Scott Morrison je danes sporočil, da je bil avstralski študent, ki je pred dobrim tednom izginil v Severni Koreji, izpuščen in se počuti dobro. 29-letni Alek Sigley iz Pertha, ki vodi turistične skupine v Severno Korejo, je medtem že prispel v Peking.


"Dobro sem, zelo dobro, odlično," je Sigley povedal novinarjem ob prihodu v Peking, od koder je pot nadaljeval v Tokio, kjer živi njegova žena. Na vprašanje, kaj se je zgodilo v Pjongjangu, je odgovoril samo: "Ah." Avstralski mediji so objavili video, na katerem je Sigley v spremstvu švedskega veleposlanika v Severni Koreji Kenta Rolfa Magnusa Harstedta.

Morrison je o Sigleyjevem izginotju razpravljal z voditelji skupine G20 na vrhu v japonski Osaki minuli konec tedna in Švedsko zaprosil za pomoč pri njegovi izpustitvi. Avstralija ima diplomatske odnose s Severno Korejo, vendar nima veleposlaništva v Pjongjangu. Konzularne zadeve ureja prek švedskega veleposlaništva v severnokorejski prestolnici.

"V imenu avstralske vlade želim izreči najglobljo hvaležnost švedskim oblastem za njihovo neprecenljivo pomoč pri hitri izpustitvi Aleka," je v parlamentu dejal Morrison. "Zjutraj smo bi bili obveščeni, da je bil Alek izpuščen iz pridržanja in da je varno zapustil državo," je še dejal po poročanju tujih tiskovnih agencij. Sigleyjev oče Gary je dejal, da so zelo veseli, da je Alek na varnem v Pekingu.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija