Avstralci letno izgubijo za 100 milijonov dolarjev kovancev

Svet

Avstralcem iz žepa vsako leto dobesedno padeta 102 milijona ameriških dolarjev. V državi letno namreč "izgine" 255 milijonov kovancev, ugotavljajo v družbi Royal Australian Mint, ki izdeluje kovani denar.

"Večina kovancev, ki jih izdelamo, nadomesti kovance, ki izginejo za blazinami stolov, avtomobilskimi sedeži, v smetnjakih, v nekaterih primerih pa jih odnesejo v tujino," je v avstralskem senatu ta teden pojasnjeval izvršni direktor Royal Australian Minta Ross MacDiarmid. V določenem delu gre tudi za kovance, ki ležijo v predalih ali so se znašli v hranilnikih.

"Govorimo o kovancih v vrednosti okoli 110 milijonov avstralskih dolarjev (102 milijona ameriških dolarjev)," je poudaril MacDiarmid. Sicer pa direktor podjetja ni mogel razkriti, koliko stane proizvodnja kovancev, s katerimi nadomeščajo izginule, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Avstraliji je v obtoku okoli pet milijard kovancev, MacDiarmid pa je senat pozval k razmisleku o njihovem razponu. Kot je opozoril, ljudje pri plačevanju vse pogosteje uporabljajo kreditne in debetne kartice, zato se potrebe po kovanem denarju zmanjšujejo. Med drugim bi lahko po navedbah direktorja ukinili kovanec za pet centov, katerega izdelava stane šest centov.

Deli novico: