AVDITORIJ, KDO BO PA TEBE IMEL RAD? Burleska o "imenovanju novega direktorja" in interesnih skupinah v ozadju

Piran

Kar enajst prijavljenih kandidatov za delovno mesto direktorja portoroškega Avditorija, med njimi štirje kandidati, ki so prišli v ožji krog izbora in med njimi dva, ki sta bila s strani sveta zavoda potrjena kot primerna, za župana Đenia Zadkovića ni dovolj dobrih. Neverjetno, a resnično dejstvo je, da Zadković ob tem javno, v kar dveh objavljenih člankih v Primorskih novicah in Delu, poziva Patrika Grebla, češ "tebe sem želel na mestu direktorja, zakaj se nisi prijavil".

Če je to način delovanja mestne oblasti v kulturi, potem se občankam in občanom Pirana slabo piše, v kolikor bo večmilijonski projekt EPK 2025 (Evropska prestolnica kulture 2025) jutri dobil zeleno luč na občinskem svetu in na koncu zmagal v konkurenci z Novo Gorico in Ljubljano.

Robert Smrekar, Tinkara Kovač, Matej Sukič in Anja Bajda so imena, ki Zadkoviću enostavno "niso dovolj dobra". Imena, ki absolutno niso neznanka v Slovenski Istri, saj gre za uveljavljene ljudi z izkušnjami v vodenju in delovanju na področju kulture. Namesto enega izmed njih je Zadković samovoljno za vršilca dolžnosti imenoval dolgoletnega vodjo tehnike v Avditoriju Boruta Bažca. Zakaj se je najverjetneje tako odločil, pa v nadaljevanju članka. 

Đenio Zadković

Matej Sukič in Anja Bajda sta kot primerna kandidata bila potrjena na svetu Avditorija, kar tudi sicer zahteva postopek imenovanja

"Očitno je, da sva Občini Piran z Anjo Bajda prekrižala načrte, saj sva se na razpis za direktorja Avditorija Portorož prijavila dva, ki prihajava iz strokovnih krogov in sva tudi dobila podporo sveta zavoda Avditorija. Žalostno je, da strokovne odločitve nimajo tudi politične podpore in da sva za razveljavitev razpisa izvedela iz medijev," je v pisni izjavi za naš portal zapisal Sukič.

Predsednica sveta zavoda Avditorija Portorož Tina Korenika je v dopisu zapisala:

"Ena od nalog sveta zavoda je dati predhodno mnenje ustanovitelju (Občini Piran) k imenovanju direktorja in razrešitvi direktorja zavoda. Skladno z navedenim je župan Občine Piran dne, 6. oktobra 2020 svet zavoda tudi zaprosil za mnenje k štirim kandidatom, ki so bili na javnem natečaju s strani župana oziroma natečajne komisije izbrani kot najbolj primerni. Skladno z odlokom in pristojnostmi sveta zavoda smo člani sveta zavoda opravili razgovore z vsemi štirimi kandidati in nato tudi odločali o predstavljenih kandidatih ter posledično podali mnenje."

Razvrednoteno strokovno delo sveta zavoda

V nadaljevanju dopisa pa je Korenika izrazila razočaranje nad odločitvijo Zadkovića:

"Sama izražam razočaranje nad odločitvijo župana, da razveljavi razpis za direktorja Avditorija, predvsem pa se mi ne zdi primerno, da župan javno in poimensko favorizira svojega kandidata, ki se na razpis ni niti prijavil in s tem postavlja v manjvreden položaj ostale kandidate. Naj pri tem povem še, da je župan s predlaganimi štirimi kandidati celo že opravil individualne razgovore in nato zaprosil svet zavoda za podajo mnenja. S tem je (ne)posredno tudi popolnoma razvrednotil strokovno delo sveta zavoda, saj je zaprosil za podajo mnenja za kandidate, za katere je že vnaprej vedel, da nihče od njih ni primeren."

Katja Pegan

Zadkovič kar preko časopisov javno razlaga, kdo naj se prijavi in koga želi imeti na direktorskem mestu

Glavni namen članka, ki je bil objavljen v časopisu Delo 13. novembra letos, je pravzaprav agitacija za združitev oziroma prevzem portoroškega Avditorija s strani Gledališča Koper, kar avtor članka Boris Šuligoj že nekaj časa počne tudi v obalnem brezplačniku. Zadković je v omenjenem članku za Delo izjavil sledeče:

"Presenetilo me je, da se na razpis ni prijavil Patrik Greblo, ker je v preteklosti že bil uspešen direktor Avditorija in je kader, kakršnega si želimo na čelu te ustanove. Prepričan sem tudi, da bi se moral Avditorij povezati z Gledališčem Koper, vendar mora to nalogo opraviti bodoči novi direktor Avditorija. Zato smo se odločili, da bomo razpis razveljavili, ga ponovili in prešli v čas po pandemiji, ko bo novim kandidatom lažje načrtovati delo in povezovanje kulturnih institucij."

V resnici gre za povezovanje, zatrjuje "izbrani neprijavljeni" kandidat Greblo

V istem članku sta jasni tudi izjavi dveh glavnih pobudnikov združitve Avditorija z Gledališčem Koper. Direktorica slednjega Katja Pegan celo napoveduje "izgubo Avditorija kot institucije, če ne pride do združitve".

Patrik Greblo

In kaj je za Delo povedal očitno že izbrani neprijavljeni kandidat za mesto direktorja Avditorija, legendarne inštitucije, ki je bila ustanovljena davnega leta 1972, Greblo:

"Če kdaj, je zdaj čas za združitev Gledališča Koper z Avditorijem Portorož. Nujno se bomo morali prilagoditi, iskati sinergije, racionalizacije ter povezovati moči, kadre in infrastrukturo." 

Sodeč po tem sosledju dogodkov – neizbranih prijavljenih kandidatih z vsemi kompetencami, "javni izbiri" neprijavljenega kandidata s strani Zadkovića, medijski agitaciji v nacionalnem dnevnem časopisu ter izjavah Peganove in Grebla – gre v ozadju zgodbe za pravzaprav zelo jasen in transparentno podan načrt za združitev Gledališča Koper in Avditorija Portorož. Imenovani so očitno odločeni, da bodo združitev izpeljali. Kot kaže, pa niso pomislili na zaposlene v Avditoriju in na koncu koncev na Pirančanke in Pirančane, ki bi morebiti ob tej združitvi lahko celo zastrigli z ušesi in se vprašali: Čemu?

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
ManofSteel |  19 .11. 2020 ob  13: 34
V Piranski občina dogaja prava komedija...kulturniki vsi v zraku bwahahahahaha
Gabrijel |  18 .11. 2020 ob  18: 48
10
Erar je več kot zgovoren, ko gledaš od kje se kdo napaja. Očitno je Genio stopil marsikomu na žulj...To bo še zabavno.
Darko |  18 .11. 2020 ob  17: 31
10
Župan pazi se koprčanov. Kasneje boš moral plačat tudi dolgove Gledališča Koper.
Avditorij naj sodeluje pri pri kandidaturi za EPK. Bodo vsaj malo delali