Astronomi odkrili izvor meteorita

Odklop

Astronomi trdijo, da so odkrili izvor meteorita, ki je 15. februarja strmoglavil v Rusiji in poškodoval okoli 1200 ljudi. Skupina znanstvenikov s kolumbijske univerze Antioquia je uporabila posnetke, ki so nastali ob padcu meteorita in izračunala njegovo orbito okoli Sonca, poročajo tuje tiskovne agencije.

Astronomi so na podlagi mnogih posnetkov, ki so jih posnele kamere, nameščene na armaturnih ploščah avtomobilov ruskih voznikov, izračunali pot leta meteorita ter ocenili, da najverjetneje izvira iz apolonskih asteroidov, ki sestavljajo skupino Zemlji bližnjih asteroidov.

Enako raziskavo je opravilo ameriško društvo za meteorite in prišlo do podobnih rezultatov.

Padec meteorita pa ni vzbudil le zanimanja znanstvenikov, ampak tudi radovednežev, ki so se lotili iskanja njegovih ostankov. Pokrajina Čeljabinsk je te dni tako polna "lovcev" na delce meteorita. Na spletu pa je že mogoče kupiti domnevne ostanke padlega nebesnega telesa, ki dosegajo ceno do 15.000 evrov.

Največji del meteorita, ki naj bi tehtal od 200 do 500 kilogramov, je sicer padel v jezero Čebarkul, eden ali dva kosa, težka nekaj deset kilogramov, pa bi se po ocenah strokovnjakov iz češkega astronomskega inštituta lahko nahajala v okolici vasi Travniki.

Več iz rubrike Odklop:

Na letališču spektakularen rop diamantov

Berlusconi: Merklova vzhodna birokratka

Odkrili dele padlega meteorita