ASTROLOGINJA, KI JE UŽALILA INVALIDE IN ŠOKIRALA JAVNOST: "Večina prebivalstva Slovenije je kronanih oslov"

Slovenija

Astrologinja Ema Kurent, zdaj že nekdanja kolumnistka revije Lady, je slovensko javnost spravila na noge s svojim zapisom o tem, kako sama brez slabe vesti parkira na mestih za invalide. Saj "invalidi navadno ne vozijo", se glasi eden od njenih argumentov na trditve, da je za njih namenjenih preveč parkirnih mest, medtem ko bi si ta po njenem mnenju bolj zaslužili starši z (majhnimi otroki) ali preprosto ženske. Zaradi burnih odzivov (med njimi tudi Zveze paraplegikov Slovenije) je revija s Kurentovo že prekinila sodelovanje, odgovorna urednica pa se je vsem prizadetim opravičila.

Kurentova svojo kolumno začenja z 'brezsramnim' priznanjem, da sama parkira tudi na mestih namenjenih invalidom. "Včasih me kak mimoidoči opazi in se zgraža ali me okrega, jaz pa jim mirno odvrnem naj se brigajo zase ali pokličejo policijo," piše in nato pojasni razlog za svoja dejanja. "Razlog je seveda preprost - na tem parkirišču kronično zmanjkuje parkirnega prostora," medtem ko so po njenem opažanju parkirišča za invalide skoraj vedno prazna.

"Krivico" je opazila že, ko je prevažala majhne otroke, zato bi sama družinam z majhnimi otroki in starostnikom nad 80 let tako kot invalidom namenila posebno kategorijo parkirnih mest. A najbolj 'bode v oči' nadaljevanje zapisa.

"Prav je seveda, da država skrbi za invalide. Ampak, glejte, invalidi navadno ne vozijo," piše astrologinja in nadaljuje, da "če si slep ali gluh ali brez roke ali noge ne moreš voziti avta. Če imaš kako manjšo hibo in lahko voziš avto, je pa tudi vseeno, če parkiraš kje drugje kot na prednostnem mestu," meni avtorica kolumne. Zapiše tudi, da invalidi (verjetno) ne hodijo v službo, zato lažje počakajo na prosto parkirno mesto.

Svojo kolumno Kurentova zaključi z mislijo, da bi sama prednostna parkirna mesta dodelila vsem ženskam. Vsaj tista pred trgovinami in nakupovalnimi centri, saj "vemo, da smo ženske na splošno bolj zaposlene in da več hodimo po nakupih ter da smo telesno šibkejše."

Njej zapis je šokiral širšo javnost, na spletu so se s komentarji odzvali mnogi uporabniki in izrazili zgražanje nad kolumno astrologinje. Kurentova jim odgovarja, da je "vozil, registriranih za invalide, 1,8 odstotkov, parkirnih mest za ta vozila pa mora biti po zakonu najmanj 5 odstotkov. Skratka, imajo nas za norce. Tako, nekaznovano. Pa saj nas imajo lahko, ko je večina prebivalstva Slovenije - če sodim po vaših komentarjih - kronanih oslov. Nerazmišljujočih, nekritičnih bedakov."

Odzvali so se tudi v Zvezi paraplegikov Slovenije, kjer so zapisali, da so zgroženi. "Gospa Ema Kurent z veseljem vas povabimo, da med nami preživite vsaj en dan ... po tem pa vas prosimo za obnovo/popravo eseja," so dodali, za sledilce pa pripisali še sporočilo, ki so ga prejeli od odgovorne urednice revije Lady Anje Plesec Kontrec, ki je pojasnila, da je zadnja dva tedna na bolniški in odklopljena od delovnega okolja. Da pa "pridejo trenutki v življenju, nad katerimi nimaš vpliva ali nadzora, pa vendar moraš zanje prevzeti odgovornost." Z avtorico kolumne so zato nemudoma prekinili sodelovanje.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  07 .05. 2019 ob  14: 04
Kdo je največja kronana oslica v državi?
td |  07 .05. 2019 ob  10: 03
Nikoli ne bi parkiral na označen parking, bi pa se strinjal, da jih je marsikje bistveno preveč odmerjenih.
Ne palim na medije |  07 .05. 2019 ob  03: 05
Ne gre se mi za invalide ker nimajo nobene hvaleznosti do nekoga ki mu pomaga...morda je kje nekdo,bog ti vedi,zdej da ne razmislis kar napises...valda tam je prostor zmeraj fraj in se najbljizji vhodnim vratom.
Neka VIP varjanta
Eho |  06 .05. 2019 ob  15: 25
Če bi malo bolje analizirali zadeve, bi mogoče prišli do drugačnih razlag težav v katerih bi se morebiti tudi lahko znašla gospa. Po moje sploh ne gre za parkirišča. Ne verjamem, da jo mučijo parkirišča za avtomobile, mogoče bolj to v čem so se znašle sodobne ženske, ki se veliko težje kosajo s cilji katere so si same zadale. Pa če še vsemu temu dodamo morebitna neuresničena pričakovanja, ki jih ima z moškimi, je to že čisto pravi koktajl zmešnjav, ki lahko privede celo do tega, da se zapiči kdo celo na invalidska parkirišča.
Silvana |  06 .05. 2019 ob  14: 26
To bitje naj razen parkinga prevzame tudi invalidnost. Tu je mati narava bila zelo zelo zelo skromna z naravno inteligenco, šola pa je bila najbrž napiflana, v zvezdah pa tudi pišejo neumnosti, ali pa jih ne zna prebrat! Skratka: to bitje, ki ima celo otroke, bi morala v malo šolo osnovne kulture.
Yasmin |  06 .05. 2019 ob  13: 33
Reklamo si je naredila to je res ,ni pa videla v zvezdah kaj jo caka..Tako nadute in prepotentne osebe,ki se ima za pametno in razgledano pa ze dolgo ne...Dokaz,da lahko naredis vse sole sveta a,ce nimas sole biti clovek ti ne pomaga nic.Ni resitve za take ..
bubobubo |  06 .05. 2019 ob  10: 47
že spet pretiravanje na kubik, res ni ravno kulturno, če zasedeš mesto invalidu, ampak iz nekega zapisa delati tak cirkus, je res bedno, glede na to kaj vsak dan vidimo in beremo, so veliko hujše stvari v katere bi se morali zapičit, gospa pa naj naslednjič razmisli, preden kaj napiše