ARSO IZDAL ORANŽNO OPOZORILO: Krajevne nevihte, močni sunki vetra tudi nad 80 km/h

Slovenija

Agencija RS za okolje (Arso) opozarja, da se bodo danes popoldne ob prehodu vremenske fronte pojavljale nevihte, ki jih bodo spremljali močni sunki vetra in krajevni nalivi. Slovenija pa bo čez dan tudi v celoti obarvana v oranžno opozorilno barvo. Sunki vetra bodo lahko dosegli tudi 50 kilometrov na uro. Na Facebook strani Ciklon.si pa so zapisali celo, da bi močni sunki nevihtnega piša ponekod lahko dosegli hitrosti tudi nad 80 km/h in povzročali vetrolome. 

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, na vzhodu sprva še deloma jasno. Dopoldne bodo v zahodnih krajih krajevne padavine in nevihte, ki se bodo popoldne razširile proti vzhodu. Možni bodo krajevni nalivi in močni sunki vetra. Pihal bo jugozahodnik, ob morju jugo, je zapisano na spletnih straneh Agencije RS za okolje. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26, na vzhodu do 29 stopinj Celzija.

V petek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami in nevihtami, ki bodo pogostejše v zahodni polovici Slovenije. Jutranje temperature bodo od 11 do 17, ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 17 do 23, na Goriškem in ob morju okoli 25 stopinj Celzija.

Arso opozarja, da bodo po celotni državi možni tudi močnejši nalivi s točo, močnejši piš vetra in udari strel. Pozno poletje bo tako postreglo z nevihtami in dežjem. Na Facebook strani Ciklon.si pa so zapisali celo, da bi močni sunki nevihtnega piša ponekod lahko dosegli hitrosti tudi nad 80 km/h in povzročali vetrolome. 

Z oranžno barvo se bo do poldneva obarval zahodni del države, kasneje pa bo tako obarvana cela Slovenija.

BONUS VIDEO: So cene pri naših sosedih zaradi uvedbe evra že višje?

Pri tem svetujejo, da v primeru nevihte počakamo na varnem mestu v zgradbi, na prostem pa poiščemo zavetje. Ker je nedavno močan veter tudi odkrival strehe in podiral drevesa, tudi opozarjajo, da je parkiranje in zadrževanje pod drevesi nevarno, in svetujejo previdnost.

Arso svetuje še, da se med nevihto ne zadržujemo pod daljnovodi ali v bližini hudourniških vodotokov, saj je udar strele smrtno nevaren.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija