ARETIRALI KAR 15.000 LJUDI: V obsežni operaciji Interpola zasegli ogromne količine droge, razbili tudi Balkanski kartel (FOTO, VIDEO)

Kronika

V obsežni Interpolovi operaciji proti trgovini z nezakonitim strelnim orožjem je policija v Srednji in Latinski Ameriki prijela 14.260 ljudi ter zasegla 8263 kosov nezakonitega orožja in 305.000 kosov streliva, so torek sporočili iz Mednarodne organizacije kriminalistične policije Interpol.

V mednarodni operaciji Trigger IX, ki je v 15 državah potekala od 12. marca do 2. aprila, tarča pa so bile glavne tihotapske poti in skupine organiziranega kriminala, je policija zasegla tudi 203 tone kokaina in drugih drog v vrednosti 5,7 milijarde ameriških dolarjev (okoli 5,2 milijarde evrov), piše na spletni strani Interpola.

"Dejstvo, da je operacija, usmerjena proti nezakonitemu strelnemu orožju, privedla do tako velike zasege drog, je še en dokaz, da so ti zločini med seboj prepleteni," je veliko količino zaseženih mamil komentiral generalni sekretar Interpola Jürgen Stock.

Operation Trigger IX: Facing the issue of illicit firearms

Whether used as currency or to protect key trafficking routes, illicit firearms are at the heart of organized crime. During Operation Trigger IX, officers identified links to corruption, fraud, drug & human trafficking, environmental crime & terrorist activities. Full story: https://www.interpol.int/News-and-Events/News/2023/Illicit-firearms-Operation-Trigger-IX-nets-14-260-arrests-across-Latin-America #FundedbyEU

Objavil/a INTERPOL HQ dne Torek, 18. april 2023

V operaciji, ki jo je usklajeval Interpol, so si policijske enote od Mehike na severu do Argentine na jugu izmenjale informacije ter ugotovile tudi vrsto drugih kriminalnih dejavnosti, kot so korupcija, prevare, trgovina z ljudmi, okoljski zločini in terorizem.

Z usklajenimi ukrepi in aretacijami so onemogočili 20 organiziranih kriminalnih združb, med drugim združb Balkanski kartel, First Capital Command (PCC) in Mara Salvatrucha, ki so bile vpletene v trgovino s strelnim orožjem. V Paragvaju so rešili enajst ljudi, ko so razbili mrežo trgovine z ljudmi.

Na podlagi operacije so sprožili okoli 30 preiskav, oblasti pa so odkrile 15 novih načinov delovanja za nezakonito proizvodnjo, trgovino in skrivanje strelnega orožja, so še dodali.

OPERATION TRIGGER IX: Some 30 investigations were opened as a result of actions on the ground, and authorities...

Objavil/a INTERPOL HQ dne Torek, 18. april 2023

Operacija je potekala v Argentini, Boliviji, Braziliji, Čilu, Kolumbiji, Kostariki, Ekvadorju, Salvadorju, Gvatemali, Hondurasu, Mehiki, Panami, Paragvaju, Peruju in Urugvaju.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija