ARETIRALI ČEHA, ČIGAR OTROK JE UMRL V EKSPLOZIJI PRI ZADRU: Vstopil je na vojaški poligon in odnesel s seboj granato

Kronika

Smrt otroka iz Češke, ki je v sredo umrl v eksploziji na območju Obrovca blizu Zadra, je povzročila eksplozivna naprava z vojaškega poligona, je danes po preiskavi sporočila hrvaška policija. 46-letni Čeh je s sinom kljub opozorilnim tablam vstopil na prepovedano območje in mu dovolil, da s sabo vzame eksplozivno napravo, ki jo je nato razneslo. Moškega so pridržali.

Zadrska policija je danes zaključila kriminalistično preiskavo in kazensko ovadila 46-letnika zaradi eksplozije, v kateri je v sredo zvečer umrl devetletni deček – šlo naj bi za njegovega sina. V eksploziji sta bili huje ranjeni še dve ženski in en moški, prav tako češki državljani.

Policijska preiskava je pokazala, da je 46-letnik v sredo popoldan po prihodu "na širše območje Knina" z družino in prijatelji vstopil na območje vojaškega poligona, čeprav so bile na vhodu postavljene table z opozorili tako v hrvaškem kot v angleškem jeziku.

Z otrokom je vstopil na prepovedano območje in mu dovolil, da s seboj vzame eksplozivno napravo, ki jo je nato pospravil v avtomobil. Kasneje se je skupina čeških državljanov zaradi okvare na avtomobilu ustavila ob cesti, otrok pa je iz avtomobila vzel eksplozivno napravo, ki se je aktivirala, nato pa jo je razneslo.

Devetletnik je v eksploziji umrl, dve ženski sta bili težje poškodovani, še en moški pa lažje, so po opravljeni preiskavi sporočili z zadrske policijske uprave. Ženski sta še vedno na zdravljenju v bolnišnici v Zadru, 39-letnega moškega pa so odpustili v domačo oskrbo.

V zvezi z incidentom so v četrtek izvedli kriminalistično preiskavo. 46-letnik, ki je eksplozivno napravo pospravil v avtomobil, je osumljen kaznivega dejanja ogrožanja splošne varnosti, življenja in premoženja. Po preiskavi je policija proti njemu podala kazensko ovadbo, po poročanju hrvaških medijev mu grozi do 15 let zapora.

Policisti so preiskali tudi vojaški poligon, ves dokazni material pa so predali centru za forenzične preiskave v Zagrebu, je še sporočila policija. Gre za poligon, ki je le delno ograjen, ga pa označujejo opozorilne table v hrvaškem in angleškem jeziku. Na območju, ki ni ograjeno, testirajo artilerijsko orožje manjših kalibrov in v tistem času cesto zaprejo. Lahko pa se zgodi, da kakšen kos orožja tam ostane. Takšne primere so že zabeležili, vendar še nikoli nihče do sedaj orožja ni vzel s seboj, temveč je obvestil policijo ali druge pristojne službe.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija