APRILSKI KOKTAJL PRIREDITEV: Ob svetovnem dnevu knjige v objemu znanih avtorjev

Koper

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper je mesec marec zaokrožila z dvema dogodkoma. Gostili so dva izjemna avtorja Gorazda Humarja in Simono Semenič. V mesecu aprilu pa napovedujejo paleto dogodkov, ki jih bodo zavili v barve praznovanja svetovnega dneva knjige.

Nekoč je v Piranu stal dvižni most

V čitalnici koprske knjižnice na Čevljarski ulici je minuli teden potekala predstavitev knjige avtorja Gorazda Humarja Nekoč je v Piranu stal dvižni most. Avtor je obiskovalce z izčrpno predstavitvijo obiskovalce popeljal skozi čas in jim predstavil dvižni most, ki je nekoč bogatil mesto Piran. Pokrajisnki arhiv Koper je ob tem poskrbel za presenečenje večera, saj so predstavili dragoceni dukal iz leta 1578, s katerim je beneški dož privolil izgradnjo mostu. Dukal je prevedel Flavij Bonin iz Pomorskega muzeja Piran, publiki pa ga je ob tej priložnosti prebral Andrej Jelačin. Navzoče je nagovorila tudi dr. Nadja Terčon iz Pomorskega muzeja Sergeja Mašera, ki je knjigo tudi založil.

V sobi Alojza Kocjančiča tudi v mesecu marcu pestro dogajanje

Mesec marec je v rezidenci Alojza Kocjančiča v Kubedu preživela pisateljica in gledališka ustvarjalka Simona Semenič, kjer je pisala svoj novi roman. Na literarnem večeru v Kubedu, ki so ga v sodelovanju pripravili Zavod za mladino kulturo in turizem Koper, KUD Skala Kubed, Knjižnica Koper, Krajevna skupnost Gračišče in Mestna občina Koper, predstavila svoji izjemno uspešni deli 1981 in Jerebika, štrudelj, ples pa še kaj, ki se dogajata v njeni rodni Vipavski dolini. Avtorica je obiskovalcem zaupala, da ob pisanju svojih del izjemno uživa in jim ob tem položila na srce, da je slovenska beseda čudovita, bogata in polna: "Dajte uporabljati slovensko besedo, pišite in ustvarjajte v slovenskem jeziku, pa naj bo to narečje ali pogovorna knjižna slovenščina."

Aprilski koktajl prireditev

Prireditve, ki jih v sodelovanju skupaj pripravljajo Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper, Knjižnica Ankaran, KUD Faral, revija Fontana, Libris d.o.o., Društvo slovenskih pisateljev, Združenje književnikov Primorske, Skupnost Italijanov Ankaran, Kulturni klub Koper, 5. Kader Ankaran, Občina Ankaran in Slovenistično društvo Koper, bodo mesec april, ko praznujemo svetovni dan knjige, obogatile z različnimi prireditvami, kjer bodo predstavili izjemna dela različnih Istrskih avtorjev.

Pomoli srca

Maja Pišot Cvikl, bo 21. aprila 2022, ob 19. uri, v prostorih osnovne šole Ankaran predstavila svojo drugo pesniško zbirko, ki je sveže izšla pri založniški hiši Libris d. o. o. Pesnico bodo predstavili Jasna Čebron, ki je zbirko obogatila s spremno besedo, Edelman Jurinčič, izdajatelj in urednik revije Fontana, in direktorica založbe Libris d. o. o. Ingrid Celestina.

Narod naš dokaze hrani

Predstavitev knjige Narod naš dokaze hrani, avtorja Antona Mihca in urednice Tanje Jakomin, bo 22. aprila 2022, ob 19. uri, v knjižnici Ankaran. Z avtorico se bosta pogovarjala Tina Saražin in Edelman Jurinčič.

Tone Mihec je bil kronist časa, v katerem je živel in okolja v katerem je deloval, zato imajo njegova objavljena besedila tudi dokumentarno vrednost. V knjigi je dr. Tanja Jakomin Kocjančič zbrala in uredila podlistke, črtice in humoreske, ki so izhajali v Primorskem dnevniku in Slovenskem Jadranu med leti 1947 in 1955. Knjiga je kronološko razdeljena na pet ciklov. V prvem ciklu opisuje prihod Karnijcev v Kubed, v drugem prvo svetovno vojno in fašizem v Istri, v tretjem odstira razmere v Istri med drugo svetovno vojno, v četrtem ciklu zajeme povojno obdobje v Istri, peti in zadnji cikel pa opisuje življenje Slovencev na Reki.

Odlomke iz knjige bosta brali Valentina Šukljan in Alenka Rižnar, članici 5. Kader iz Ankarana.

Srečanje fontanovcev

Srečanje fontanovcev ob predstavitvi 61/62 številke Fontane, bo 26. aprila 2022, ob 18. uri, v Ankaranu. Srečanje bosta vodila Edelman Jurinčič urednik revije in Ingrid Celestina založnica revije. Za glasbeno spremljavo bo poskrbel vsestranski glasbenik Marino Legovič.

Na srečanju bodo fontanovci počastili 150 let ustanovitve Društva slovenskih pisateljev in 100 let rojstva pesnika Karla Destovnika Kajuha. V imenu Društva slovenskih pisateljev bo kratko zgodovino predstavil podpredsednik Tone Peršak, svoj pečat dogodku pa bodo zagotovo dodali tudi pisatelji iz zamejstva in Slovenske Istre, ki so leta 1989 brali svoje prispevke v podporo Slovenski demokraciji.

Zanimivo tudi na oddelku za mlade bralce

Na Oddelku za mlade bralce bo na ogled razstava z naslovom Hans Christian Andersen – Svet je zaklad pravljic. Razstava bo na ogled od 1. aprila 2022 do 19. aprila 2022. Z razstavo o Hansu Christianu Andersenu bodo med drugim obeležili mednarodni dan knjig za otroke, ki ga praznujemo 2. aprila. Na ta dan bodo knjižničarji otrokom, ki jih obiščejo v knjižnici podarili knjigo.

V sklopu razstave bodo na Oddelku za mlade bralce v mesecu aprilu vsak četrtek, ob 17. uri otrokom prebrali pravljice Hansa Christiana Andersena. Pomemben dogodek pa se bo na oddelku za mlade bralce zgodil 12. aprila, ob 18. uri, ko bodo gostili izjemno pisateljico in pravljičarko Anjo Štefan.

Po poti ustvarjalnosti: O domišljiji, ki je poletela

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper in Kulturno društvo Gajbla, v okviru projekta Po poti ustvarjalnosti – mladi pišejo v mesecu aprilu organizirata kreativne delavnice pisanja za vse mlade ustvarjalce (1 –25 let). Delavnice, ki jih bo vodila dramaturginja, igralka in profesorica Samanta Kobal, bodo potekale med 7. in 9. aprilom 2022. Delavnice bodo potekale preko aplikacije Zoom.